03.01.2022, 09:27

Про що домовились Байден із Зеленським

Президент США Джо Байден у розмові з українським лідером Володимиром Зеленським запевнив про готовність США та союзників дати рішучу відповідь на можливу агресію Росії. Про це йдеться у заяві Білого дому, оприлюдненій ввечері неділі, 2 січня за результатами переговорів.

Про це пише Німецька хвиля.

"Президент Байден підкреслив прихильність Сполучених Штатів та їх союзників і партнерів принципу "нічого про вас без вас", - повідомляє пресслужба Білого дому.

Крім того, у повідомленні йдеться, що обидва лідери висловили підтримку дипломатичним зусиллям, які розпочнуться наступного тижня з двостороннього діалогу про стратегічну стабільність у рамках Ради НАТО-Росія і співробітництва в Європі.

Як повідомлялося, 10 січня Росія та США планують провести переговори щодо України та контролю над озброєннями у Женеві. 12 січня мають відбутися переговори з питань безпеки у Європі в форматі ради НАТО - Росія, а на 13 січня запланована зустріч у форматі РФ - Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Також Байден висловив підтримку "заходам зміцнення довіри для деескалації напруженості на Донбасі та активної дипломатії для просування виконання мінських домовленостей на підтримку нормандського формату".

Водночас президент Зеленський у своєму Twitter зазначив, що проведення першої міжнародної розмови в новому році саме з Байденом доводить "особливий характер" двосторонніх відносин.

Також він додав, що у розмові йшлося про спільні дії України, США та партнерів щодо збереження миру в Європі, недопущення подальшої ескалації, реформи та деолігархізацію. Зеленський наголосив, що цінує "непохитну підтримку України".

Напередодні розмови із Зеленським президент США провів бесіду з президентом РФ Володимиром Путіним стосовно майбутніх американсько-російських переговорів щодо питань безпеки. Байден закликав Кремль до деескалації конфлікту з Києвом і пообіцяв "рішучу відповідь" у випадку вторгнення російських військ на територію України.

Після розмови Байден повідомив журналістам, що "ясно дав зрозуміти Путіну" про серйозні санкції, на які піде Вашингтон, а також про нарощення США своєї присутності в Європі разом із союзниками по Організації Північноатлантичного договору (НАТО) в такому разі. У Кремлі назвали можливі санкції проти РФ "найсерйознішою помилкою, яка фактично загрожує повним розривом російсько-американських відносин".

Це була вже друга бесіда президентів цього місяця. До цього Джо Байден та Володимир Путін спілкувалися 7 грудня та зачепили питання двосторонніх відносин, стратегічної стабільності, кібербезпеки, а також ситуацію навколо України та розширення НАТО на схід.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: