01.11.2019, 16:12

Про Дмитра Вітовського (молодшого)

Українська громадськість добре знає про визначну роль старшини (офіцера) Українських Січових Стрільців Дмитра Вітовського (1887–1919) у встановленні української влади у Львові 1 листопада 1918 року та у проголошенні ЗУНР.

Саме йому належать мудрі слова, приблизний зміст яких є таким: якщо ми у найближчим часом не візьмемо владу у Львові, то Львів уже ніколи не буде українським. І такі рішучі люди, як сотник Д Вітовський, змогли здобути владу, і Львів став українським! Багато зусиль доклав Д. Вітовський і для організації Української Галицької Армії та захисту ЗУНР від польської агресії, будучи державним секретарем військових справ цієї держави аж до трагічної загибелі у серпні 1919 року.

А ось доля його сина Дмитра Дмитровича Вітовського (1919–1947), якого батько так і побачив, залишається маловідомою. Але, тим часом, Дмитро Вітовський (молодший) також яскрава і героїчна постать! Для студентів та викладачів географічного факультету буде цікаво довідатися, що він до червня 1939 року навчався на географічному факультеті Львівського університету, де керував осередком ОУН.

У 1943 році Дмитро Вітовський (молодший) стає одним з молодших командирів УПА, а у 1945 році – керівником тактичного відділу «Маківка». Керував дуже важливими операціями, зокрема рейдом підрозділів УПА в українські села теперішньої Словаччини.

У 1946 року загін Д. Вітовського потрапив у засідку. В ході запеклого бою більшість повстанців загинули. Щоб не здаватися в полон, командир вистрілив собі в скроню, але залишився живим.

А московські енкаведисти, сподіваючись почути важливу інформацію, навіть допомогли йому одужати. Та Д. Вітовський (молодший) категорично відмовився з ними співпрацювати, заявивши, що «наша ціль і завдання – «безжальна боротьба з органами безпеки СРСР».

У лютому 1947 року московські гебісти винесли йому смертний вирок, постановивши, як це дико не виглядає, переслідувати всіх членів його сім’ї.

Пам’ятаймо своїх героїв!!!

Мирослав Дністрянський, доктор географічних наук, професор кафедри географії України Львівського університету ім. І. Франка.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: