• Головна
  • Новини
  • Прикарпатця судитимуть за державну зраду: воював на боці росії у складі бойовиків

14.10.2024, 13:02

Прикарпатця судитимуть за державну зраду: воював на боці росії у складі бойовиків

Служба безпеки України повідомила про підозру в державній зраді уродженцю Тисменицького району Івано-Франківської області, який перейшов на бік російських окупантів під час повномасштабного вторгнення РФ.

Про це інформує Управління СБУ в Івано-Франківській області, повідомляє видання WestNews.

За даними слідства, чоловік, 1969 року народження, раніше проходив строкову службу в радянській армії на території росії. У 1994 році він почав службу в міліції Івано-Франківської області, але був звільнений у 2001 році за порушення дисципліни. Після цього він переїхав на схід України.

У період з 2015 по 2019 рік фігурант служив у Збройних Силах України за мобілізацією та контрактом, проте двічі був засуджений за самовільне залишення частини. Згодом у нього почали формуватися антиукраїнські погляди, що привели до зради.

У 2023 році, перебуваючи на тимчасово окупованій території, чоловік приєднався до складу російського так званого «добровольчого батальйону імені Богдана Хмельницького», який створений спецслужбами РФ для ведення підривної діяльності проти України. Формування комплектується з військовополонених і правоохоронців, які перейшли на бік ворога.

Після проходження злагодження, цей батальйон приєднали до «оперативно-бойового тактичного формування «Каскад» внутрішніх військ «мвс днр». У листопаді 2023 року фігурант склав присягу на вірність російській федерації разом з іншими учасниками угруповання «Каскад».

Слідство встановило, що у лютому-березні 2024 року він брав участь у бойових діях проти Збройних Сил України в районі Великої Новосілки Волноваського району Донецької області. Крім того, фігурант займався вербуванням бойовиків до розвідувального підрозділу, де сам проходив службу.

Також зазначено, що перебуваючи в рядах «батальйону Хмельницького», він давав інтерв'ю російським пропагандистам, у яких закликав українських військових складати зброю.

СБУ висунула чоловіку підозри за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 – державна зрада;
  • ч. 7 ст. 111-1 – колабораційна діяльність;
  • ч. 1 ст. 258-3 – участь у терористичній організації;
  • ч. 2 ст. 260 – участь у незаконних збройних формуваннях.

Згідно з українським законодавством, ці злочини караються позбавленням волі на термін до 15 років або довічним ув'язненням з конфіскацією майна. Досудове розслідування проводить СБУ в Івано-Франківській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: