• Головна
  • Новини
  • Прадід 3D: у Хмельницькому музеї зберігається стереоскоп віком понад століття

14.12.2020, 17:55

Прадід 3D: у Хмельницькому музеї зберігається стереоскоп віком понад століття

Стереоскоп – прадідусь сучасних стерео окулярів та шоломів, які дозволяють побачити віртуальний світ. Особливо популярним він був у другій половині ХІХ століття. У Хмельницькому музеї – студії фотомистецтва зберігається стереоскоп віком понад століття.

Експонат був випущений в США у 1904 році, каже науковий співробітник Музею Фотомистецтва Костянтин Жданов.

«Стереоскоп – це прилад для перегляду стереопар, так званих. Стереофотоапаратом робили дві фотографії з деяким зміщенням. Друкували ці фото на одній листівці, а потім вставляли в стереоскоп. І кожен охочий, підлаштовуючи під свої очі, знаходив фокусну відстань, що б зображення було різким, міг побачити об’ємним зображення. Як зараз називають 3-D зображення», - пояснює Костянтин Жданов.

Стереоскоп випущений в США у 1904 році

Стереоскоп випущений в США у 1904 році

Спроби відтворити на фотографіях тривимірний світ, а кажучи сучасною мовою - 3D зображення, робилися досить давно: ще до появи кіно, а тим паче комп'ютерних технологій. Стереофотографія виникла майже одразу з появою фотографії. На ній, користуючись з бінокулярного зору, можна було побачити відзняте в об'ємному вигляді. У музеї – студії фотомистецтва зберігається й стереофотоапарат радянського періоду, за допомогою якого робились стерео знімки.

Стереофотографія виникла майже одразу з появою фотографії

Стереофотографія виникла майже одразу з появою фотографії

Стереофотоапарат марки «Супутник», він випускався з кінця 50-х років і до розпаду Радянського союзу. Насправді це лишень спарений фотоапарат «Любитель», який здвоїли, зробили з двох один.

Стереофотоапарат марки «Супутник», він випускався з кінця 50-х років

Стереофотоапарат марки «Супутник», він випускався з кінця 50-х років

«Ось ці об'єктиви, які знаходяться, головна умова, що б стереофото вдалось – це відстань між оптичними центрами об'єктива 7 сантиметрів. Саме стільки відстань у стандартної людини відстань між зіницями ока по середині. І це дає можливість потім переглядати і отримувати стереозображення, так зване 3-D. Розмір кадра фотоапарата 6х6 сантиметрів. Тобто він давав дві таких стереопари. Якщо відкрити фотоапарат, можна побачити два таких віконця. Потім за допомогою стереоскопа можна було переглядати об'ємні фото», - каже Костянтин Жданов.

Об'єктиви - головна умова, що б стереофото вдалось

Об'єктиви - головна умова, що б стереофото вдалось

Стереофотоапарати в Радянські часи були доволі рідкісними, тому що випускали їх мало. І тоді, і зараз це дороге задоволення, додає Костянтин Жданов. Фанати стереофотографування є і нині, але подібні експонати здебільшого знаходяться у приватних колекціях та музеях, і нагадують сучасникам про ті часи, коли були зроблені перші спроби відтворення тривимірного світу у фотомистецтві.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: