• Головна
  • Новини
  • Працівники Інституту екології Карпат звинуватили Vodafone, що він їх опромінює

09.11.2019, 22:05

Працівники Інституту екології Карпат звинуватили Vodafone, що він їх опромінює

Працівники Інституту екології Карпат НАН України звинуватили оператора мобільного зв'язку «Vodafone Україна»  (ПрАТ «ВФ Україна)», що він їх інтенсивно опромінює, розмістивши  дві антени для ретрансляції сигналів у Карпатському національному природному парку.

Річ у тому, що  «Vodafone» вмостив свої антени на сніголавинній станції «Пожижевська» (Івано-Франківська область). На цій же горі трохи нижче розташований високогірний біологічний стаціонар Національної Академії Наук України «Пожижевська» імені професора К. Малиновського, на якому цілорічно працюють співробітники Інституту екології Карпат. Його відвідують також науковці з інших установ України і світу.

Випромінюючі антени спрямовані на біостаціонар, що добре видно з фото, яке ми публікуємо.

До того ж ретранслятори розміщені дуже низько, 2-3 метри над землею, отож, свою порцію електромагнітних променів отримують і туристи, що частенько ходять тутешньою стежкою.  

Припустімо, що жодної шкоди від тих антен нема. У такому випадку порядний мобільний оператор мав би на першу вимогу надати вичерпну інформацію, усі дозволи і розрахунки – щоб розвіяти побоювання і заспокоїти людей. Однак «Vodafone Україна» жодних відповідей не дає не тільки Інституту екології Карпат.

Історія почалась з того, що ще раніше до Інституту звернулись представники іншого мобільного оператора – Київстару. Мовляв, чи не буде протестувати проти наших антен. Інститут запротестував. Бо по-перше, йдеться про заповідну територію Карпатського національного природного парку, де, за законом ніяких антен не може бути, по-друге, за такого розміщення антен працівникам Інституту не уникнути опромінення.

Vodafone обрав іншу тактику. Одного дня науковці прибули на стаціонар та раптом бачать – бовваніють дві антени.

Почалось листування.

Написали листа до Івано-Франківського обласного центру гідрометеорології. Начальником у цій установі Фригович В.В. І саме ця установ є основним вигодонабувачем у цій ситуації. Бо саме на будівлі сніголавинної станції «Пожижевська» змонтовані антени.

Відповідь була коротка і цинічна. Чому цинічна? Бо у ній сказано, що «Івано-Франківський ЦГМ не є виробником антен для ретрансляції сигналів  мобільного оператора… Тому даними щодо чітких технічних характеристик Івано-Франківський ЦГМ не володіє». Цинізм у тому, що на сніголавинній станції працюють івано-франківські метеорологи і вони, вочевидь, також зазнають опромінення. Цікаво, коли останній раз сам Фригович В.В. гуляв під електромагнітними променями на горі Пожижевській.

Також Фригович повідомив, що антени на будівлі СЛ «Пожижевська»  розміщенні за договором про надання послуг з утримання обладнання з ПрАТ «ВФ Україна».

Працівники Інституту написали листа державній екологічній інспекції в Івано-Франківській області. Інспекторів насамперед мав би зацікавити той факт,що антени змонтовані на заповідній території  Карпатського національного природного парку. І він їх зацікавив.. рівно настільки, щоб проявити чудеса гнучкого підходу. Інспекція відповіла, що вона отримала лист від того ж таки Карпатського національного природного парку. І у тому листі сказано, що «земельна ділянка на якій розміщено антени для ретрансляції сигналів мобільного оператора «Vodafone» на горі Пожижевська, відноситься до земель с. Ворохта та на дану земельну ділянку Івано-Франківському обласному центру з гідрометеорології державної гідрометеорологчної служби для обслуговування сніголавинної станції «Пожижевська» видано державний акт на право постійного користування земельної ділянкою  серія ЯЯ№133662… Відповідно даним листом вбачається, що надання (очевидно, дозволу) на встановлення ретранслятора не входить до компетенції Карпатського національного природного парку». Вибачте за довгу цитату, Але, браво, інспектори.  Отут заповідник, тут вже нема заповідника, а тут знову заповідник – логіка десь така. Зайве писати, що така логіка хибна і що вона, як мінімум, суперечить здоровому глузду і завдає шкоди нашій спільній справі – захисту рослинного і тваринного світу Карпат від варварів.

Також працівники Інституту екології Карпат написали листа в Головне управління Держпродспоживслужби України в Івано-Франківській області.

Мовляв, рятуйте, бо нас потрохи вбивають невидимим опроміненням. Своєю чергою управління написало прохання до ПрАТ «ВФ Україна», Федині В.А.

Цитуємо: «Згідно з Державними санітарними нормами і правилами захисту населення від впливу електромагнітного випромінювання №239-96 на всі радіотехнічні об’єкти розробляється розділ робочого проекту «ОВНС» (оцінка впливу на навколишнє середовище) з результатами розрахунків меж санітарно-захисних зон (СЗЗ) та зон обмежень забудови (ЗОЗ). Результати розрахунків необхідно підтверджувати результатами інструментальних вимірювань.

Враховуючи вищенаведене, просимо в термін до 15.08 2019 р. надати в Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  робочий проект «ОВНС» з результатами розрахунків СЗЗ та ЗОЗ та протоколи лабораторно-інструментальних досліджень».

Знову ж таки просимо вибачення за нудну і довгу цитату. Але як без неї. Жодної відповіді на цей лист Держпродспоживслужба не отримала.

Залишився єдиний шлях – позапланова перевірка. Але є Закон «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. Він передбачає, що така перевірка можлива  після отримання погодження « центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної  політики у відповідній сфері». У цьому випадку  це міністерство охорони здоров’я.

Відповідний запит на позапланову перевірку Держпродспоживслужба надіслала у згадане міністерство 11 вересня цього року. Тепер чекаємо.

Ми сподіваємося, що «Vodafone Україна» відреагує на цю публікацію і на запит Держпродспоживслужби. Якщо ні, то у працівників Інституту екології Карпат два шляхи. Перший, звернутись до суду. Другий, сподіватись на матінку природу, що якийсь буревій поламає ті антени. Бо, на жаль, у нашій країні незліченні закони, інструкції, положення і армія державних чиновників захищають все що-завгодно, крім того, що власне кожна цивілізована держава повинна захищати насамперед – здоров’я своїх громадян і своє унікальне довкілля.

Андрій Возний.         

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: