28.03.2023, 19:54

Повоєнні вибори: коли та за якими правилами?

Якби не велика війна, то чергові парламентські вибори мали б відбутися в останню неділю жовтня цього року. Однак народні депутати та правники впевнені: жодні вибори до скасування воєнного стану по всій країні провести неможливо. Понад те, навіть після перемоги знадобиться щонайменше пів місяця (і це за оптимістичними оцінками), щоб підготувати їх. Утім у Верховній Раді України вже працює робоча група з питань зміни виборчого законодавства разом з міжнародними експертами та громадським сектором. Через місяць обіцяють презентувати остаточну редакцію проєкту закону про визначення територій, де вибори не проводитимуть. Ймовірно, що рішення про особливості виборчого процесу залежно від регіону прийматиме РНБО. Для Криму та окупованих нині територій Донецької і Луганської областей планують запровадити виборний мораторій до 2030 року. Найбільшим викликом стане актуалізація Реєстру виборців через величезну кількість ВПО, частина з яких не зареєстрована. Додаткова проблема – мільйони українців за кордоном, організувати процес голосування для них – завдання із зірочкою. Дільниць для голосування за кордоном бракувало ще на президентських виборах 2019 року.

До завершення воєнного стану вибори неможливі

Українські політики не здатні не думати про вибори навіть під час війни. Тому сценарії проведення виборів навіть в умовах воєнного стану чи на окремих територіях після його скасування останнім часом постійно обговорюють в українському політикумі. Однак чи можливо це зробити, не порушуючи Конституції? Декотрі співрозмовники LB.ua припускають, що потрібно лише змінити Закон «Про правовий режим воєнного стану», а от Конституція, мовляв, прямих заборон проводити вибори під час війни не містить. 

Гіпотетично парламент справді може внести зміни до частини першої статті 19 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», якою «в умовах воєнного стану забороняється проведення виборів Президента України, а також виборів до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування». Для цього потрібно всього лише 226 голосів. 

Заслужений юрист України та один з авторів Виборчого кодексу 2019 року Леонід Ємець рекомендує усім охочим змінити закон для початку прочитати Конституцію. Так, у розділі III Конституції України «Вибори. Референдум» справді немає жодного слова про заборону виборів під час ВС.

Однак є стаття 83 у розділі IV Конституції, де чорним по білому написано: «У разі закінчення строку повноважень Верховної Ради України під час дії воєнного чи надзвичайного стану її повноваження продовжуються до дня першого засідання першої сесії Верховної Ради України, обраної після скасування воєнного чи надзвичайного стану».

Леонід Ємець

Фото: Макс Требухов

Леонід Ємець

«Це і є безперервність повноважень. Чинна Рада має працювати до обрання нової та її першого засідання. Як би комусь не хотілося провести вибори на хвилі війни та зростанні рейтингу», – переконаний Ємець.

Колишній заступник голови ЦВК Андрій Магера наголосив, що Закон «Про правовий режим воєнного стану» прямо забороняє проведення виборів. Як і зазначена стаття Конституції. 

ро повоєнні вибори почали думати вже на початку літа минулого року

Однак це не означає, що до післявоєнних виборів депутати не готуються. Одразу після місцевих виборів у 2020 році була створена робоча група для напрацювання змін до виборчого законодавства. Тоді до неї увійшло понад 90 осіб – народних обранців з різних фракцій, співробітників ЦВК, експертів офісу Ради Європи в Україні, Асоціації міст України, представників громадського сектору: «Опори», Фундації виборчих систем IFES, Комітету виборців України, «Реанімаційного пакету реформ», Руху «Чесно».

«За результатами місцевих виборів за новою системою (відкритими партійними списками) ми побачили певні неузгодженості та моменти, які варто виправити. У межах цієї групи ми почали працювати не лише з питання місцевих виборів, а й усіх інших – президента, Верховної Ради. А вже про проведення повоєнних виборів ми почали думати десь після травня 2022 року, коли готувалися до конференції в Лугано щодо відновлення України. Тоді ми зрозуміли, що маємо дуже багато проблем і викликів для проведення будь-яких виборів після закінчення повномасштабної війни. Ці проблеми не регулюються чинними положеннями Виборчого кодексу, тому нам однозначно треба буде вносити зміни та розробляти нові закони», – розповіла керівниця підкомітету ВРУ з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Аліна Загоруйко («Слуга народу»).

Переформатування округів з огляду на безпеку

За словами Аліни Загоруйко, в робочій групі вже виокремили декілька напрямків для напрацювання нового законодавства.

Перший – безпековий. Бо будь-які вибори можливо провести лише за умови гарантування безпеки виборців. 

«У нас є Маріуполь, було місто Попасна, якого зараз узагалі немає. Той самий Бахмут, звідки нещодавно примусово евакуювали останніх дітей. Там залишилися декілька десятків людей похилого віку. Фактично багатьох міст уже не існує. Розуміємо, що коли ці території будуть деокуповані, у найближчій перспективі там усе одно неможливо буде провести вибори. Бо немає не тільки інфраструктури, а й людей. Можливо, необхідно буде переформатування виборчих округів. Або визначення територій, де вибори проводити неможливо», – пояснила Загоруйко.

Інша проблема – вибори на деокупованих територіях. На думку члена профільного Комітету ВРУ Віталія Безгіна, у законодавстві обов'язково треба врахувати строк перебування під окупацією.

«Де було короткострокове перебування під окупацією, наприклад, тієї самої Бучі, то там автоматично відновлено самоврядування. Інші періоди – середньостроковий чи тривалий – передбачатимуть впровадження військових адміністрацій до наступних виборів. Якщо говоримо про місцеві за графіком та в разі закінчення воєнного стану, це жовтень 2025 року. Коли ж була довгострокова інтеграція в систему управління держави-агресора, то пропонуємо, щоб місцеве самоврядування відновили лише через одну повну каденцію без виборів. Бо мені важко уявити, як у разі звільнення Криму у 2023 році можна проводити там вибори та відновлювати місцеве самоврядування. До 2030-го там теж має діяти військова адміністрація», – переконаний нардеп.

За словами Безгіна, усе це може бути прописано в окремому законопроєкті про деокуповані території.

Коли відбудуться вибори?

Якби не повномасштабна агресія, чергові парламентські вибори мали б відбутися вже в останню неділю жовтня цього року. Президентські – в останню неділю березня 2024-го, а місцеві – восени 2025-го. Щоправда, ще до вторгнення була дискусія всередині «Слуги народу» щодо можливості конституційного подання про черговість парламентських і президентських виборів. Але це питання відклали – принаймні до скасування воєнного стану. Та навіть після його завершення провести вибори за декілька місяців не вдасться.

Андрій Магера впевнений, що в жовтні цього року чергові парламентські вибори провести буде неможливо за жодних умов: «Тому потрібен буде механізм запуску після чергових виборів через неможливість проведення чергових. У ВК цей варіант виборів не прописаний. Його треба буде виписати. Затягування, звісно, можливе. Утім якщо ми оголосили, що йдемо до ЄС, то має бути правова визначеність». 

З ним згоден Віталій Безгін, кажучи, що на підготовку післявоєнних виборів знадобиться щонайменше пів року: «Історії, коли скасували воєнний стан, а через тиждень місяць чи два вже провели вибори, – це технічно неможливо».

Уже у квітні заплановано декілька зустрічей робочої групи парламенту з представниками Ради Європи, на яких продовжать обговорювати повоєнні виклики організації виборів, відповідність чинного законодавства та взагалі спроможність проводити їх.

Джерело. "Лівий берег".

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: