• Головна
  • Новини
  • Посиленням обстрілів на Донбасі Росія блокує мирні ініціативи України

Дмитро Снєгирьов

воєнний експерт

Народився 11 жовтня 1971 року в місті Луганську, громадянин України, освіта вища,співголова Громадської ініціативи "Права Справа". У 2012 році за ініціативи Снєгірьова праві руху об'єдналися у Блок національних сил Луганщини.


13.05.2020, 21:12

Посиленням обстрілів на Донбасі Росія блокує мирні ініціативи України

Сьогодні (13 травня) проросійські збройні формування вкотре  обстріляли позиції підрозділів ЗСУ, застосувавши при цьому міномети калібру 120 мм, а також гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

Унаслідок обстрілів двоє українських захисників дістали поранення.

В свою чергу місія ОБСЄ повідомила, що проросійські бойовики активізувались поблизу ділянки розведення військ. Спостерігачі зафіксували озброєні угруповання у межах ділянки та обстріли у напрямку українських позицій.

Варто зазначити, що травнева активізація бойових дій на Донбасі з боку проросійських терористів пов’язана з кількома причинами.

Посиленням обстрілів на Донбасі Росія  блокує ініціативи України, а саме: розведення військ та відкриття КПВВ. Кремль зриває мирні домовленості України, демонструючи, що тільки московський план безальтернативний.

Пояснюю: в Кремлі, по-перше, хочуть виконання Україною політичної частини мінських угод. Тобто надання ОРДЛО особливого статусу. По-друге, наразі немає узгодженості позицій щодо відкриття додаткових КПВВ. Бойовики зацікавлені у відкритті такого пункту в Щасті, – стратегічному напрямку для України. Натомість Україна пропонує пункт Золоте.

Не випадково, що саме біля Золотого йде ескалація військового напруження. Кремль показує: якщо не буде домовленості про Щастя, то Золоте – пілотній ділянці розведення військ – перетворять на зону нестабільності. Таким чином ставиться під питання розведення військ, як одна з мирних ініціатив України.

Я вважаю, що Росія не погодиться на пропозицію України про розширення представництва в Тристоронній контактній групі. Адже Кремль постійно демонструє, що РФ не є учасником збройного конфлікту.

Можна далі демонструвати мирні ініціативи, але позиція Росії жорстка і чітка: Україна мусить виконати мінські угоди. Паралельно Москва протягує ідею скасування економічних санкцій, звинувачуючи Київ у порушенні взятих на себе зобов’язань. Тому Україні треба міняти тактику і розглядати можливість реалізації так званого плану Б. Мовиться про молдовський сценарій – замороження конфлікту. При цьому використовувати досвід Ізраїлю завдаючи превентивних ударів по місцях зосередження ворожої техніки і боєприпасів.

Фото Главком

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: