• Головна
  • Новини
  • Портников розповів, за яких умов Путін захоче припинити війну на Донбасі

28.07.2020, 18:57

Портников розповів, за яких умов Путін захоче припинити війну на Донбасі

Журналіст Віталій Портников розповів, за яких умов президент РФ Володимир Путін захоче припинити війну на Донбасі.

Про це він написав для #Букв в колонці “Декорація миру від Путіна Зеленському”.

За словами Портникова, припинення вогню на Донбасі залежить не від Зеленського, а від Путіна. Головне питання – за яких умов російський президент захоче припинити вогонь?

Перший варіант – молдавський, тобто прихід до влади в Україні проросійського президента і парламенту, які погодяться повністю змінити політичний курс країни і поставлять під сумнів її європейську і євроатлантичну інтеграцію.

“Простіше кажучи, прихильникам такого “припинення війни” потрібен український Ігор Додон. При цьому ні про яке відновлення територіальної цілісності України і мови не буде – як не йдеться про відновлення територіальної цілісності Молдови. Просто Кремль змусить Україну погодитися з “легітимністю” приєднання Криму до Росії, а на Донбасі почнеться новий переговорний процес за участю президента України та глав “народних республік”. Ігор Додон, до речі, в найближчі дні зустрічається з главою Придністров’я Вадимом Красносельським, але якось при цьому Красносельський не горить бажанням приєднувати свою контрабандистську “республіку” до Молдови”.

Другий варіант – грузинський.

“Путін упокорюється з тим, що в Києві працює досить лояльне до нього, але не здатне на докорінні зміни політичного курсу керівництво, простіше кажучи – починає сприймати Зеленського як Бідзіну Іванішвілі. Стріляти на кордонах окупованих територій перестають, але переходять до державного будівництва в “народних республіках”, – зазначає Портников, підкреслюючи, що не зовсім ясно, навіщо такий сценарій Путіну.

“Власне, ніколи не було до кінця ясно, навіщо це йому потрібно з Абхазією і Південною Осетією. Але ці конфлікти не були самим Путіним генеровані, вони дісталися йому в спадок навіть не від Єльцина, а від Горбачова. І довгий час служили важелем тиску на Грузію як таку. Просто після російсько-грузинської війни з’явилося розуміння, що вся Грузія на даному етапі не може бути поглинальнута  і потрібно задовольнитися хоча б тим, що в Тбілісі з’явиться дружня до російських бізнес-інтересів влада”.

На думку Портникова, постійне педалювання Путіним теми місцевих виборів на Донбасі може свідчити про можливість задіяння елементів грузинського сценарію в вигляді проведення сепаратних виборів до місцевих органів влади окупованих районів.

Віталій Портников вважає, що найбільш оптимальним для Путіна є карабахський варіант розвитку – підтримання низької, але стабільною інтенсивності військових дій в зоні конфлікту з можливістю їх переростання у велику війну в разі потреби.

“Це створює унікальні можливості для тиску на українське суспільство, дає шанс маніпулювати його настроями і шантажувати Володимира Зеленського. крім того, це створює в Кремлі ілюзію можливої ​​появи в Києві після неминучого краху української “клоунократії” режиму українського Додона і переходу до дій за молдавським сценарієм”, – зазначає Віталій Портников.

Раніше журналіст Віталій Портников зазначив, що єдине місце, де може бути побудовано декорацію миру – це голова президента України Володимира Зеленського.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: