• Головна
  • Новини
  • Помер нобелівський лауреат, «батько євро» Роберт Манделл

06.04.2021, 16:59

Помер нобелівський лауреат, «батько євро» Роберт Манделл

У віці 88 років помер відомий економіст Роберт Манделл, лауреат Нобелівської премії, якого називають "батьком євро".

Про це повідомляють Букви із посиланням на Bloomberg.

Про його смерть повідомила Софія Джонсон, помічниця директора програми економічних досліджень Колумбійського університету, де Манделл був почесним професором.

Манделл отримав Нобелівську премію з економіки в 1999 році за свою теорію про те, що гнучкі ринки, включаючи вільний рух робочої сили і капіталу, необхідні для успіху зони з єдиною валютою. Його дослідження допомогло закласти основу для євро.

“Політичний клей всередині Європи, що підтримує її цілісність, – євро – це найкраще, що було для неї з моменту створення спільного ринку”, – сказав Манделл в інтерв’ю Bloomberg Radio у 2012 році.

Манделл також вважався архітектором економіки пропозиції, в першу чергу орієнтованої на зниження граничних податкових ставок для стимулювання виробництва і споживання товарів і послуг. Президент Рональд Рейган прийняв цю філософію в формі зниження податків і контролю над інфляцією, яка допомогла забезпечити економічне зростання в 7,3% у 1984 році, найвищий за три десятиліття.

Прихильник вільних ринків, відкритої торгівлі і обмеженого уряду, Манделл підтримував фіксовані обмінні курси. У 2009 році, після найсерйознішою світової рецесії з 1930-х років, економіст відновив свій заклик до фіксації європейської валюти по відношенню до долара, заявивши, що коливання обмінного курсу викликали дисбаланси, які привели до глобальної фінансової кризи.

Його погляди розходилися з покійним Мілтоном Фрідманом, також лауреатом Нобелівської премії, який сказав, що гнучкі обмінні курси більш сприятливі для торгівлі, тому що вони регулюються автоматично, дозволяючи країні контролювати власну грошову масу.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: