• Головна
  • Новини
  • Польські ЗМІ опублікували відео катування поліцейськими українця у витверезнику

04.10.2023, 14:13

Польські ЗМІ опублікували відео катування поліцейськими українця у витверезнику

Дмитро Никифоренко помер у витверезнику у Вроцлаві 30 липня 2021 року

Польські журналісти опублікували відео, яке свідчить, що поліцейські катували українця Дмитра Никифоренка перед тим, як він помер у витверезнику міста Вроцлав. Відповідні матеріали у середу, 4 жовтня, опублікував сайт Onet, пише «Європейська правда».

Дмитро Никифоренко, родом з Вінницької області, працював у Польщі на будівництві. 30 липня 2021 року він разом з колегами повертався з барбекю, на якому усі випивали, Никифоренко також був п’яним. Пізніше перевірка показала, що в його крові було 1,5 проміле алкоголю. Як наголошується в публікації, всупереч першим повідомленням поліції, у його тілі не знайшли наркотиків або стимуляторів.

Никифоренко повертався додому автобусом, де жодного разу не поводився агресивно. Всупереч пізнішим заявам поліції, він нікого не принижував, не поводиться гучно чи непристойно, а у якийсь момент просто заснув.

Правоохоронці запевняли, що українець був агресивним і нібито намагався завдати собі шкоди, вдарившись головою об вікно. Але насправді нічого подібного в автобусі не було. Коли автобус прибув на кінцеву та водій не зміг розбудити пасажира, до Никифоренка викликали швидку, а згодом і поліцію, яка забрала його до витверезника.

О 22:27 українця зняла камера, встановлена перед входом до Вроцлавського центру допомоги особам у стані алкогольного сп'яніння. Кілька років тому міська влада передала приміщення Асоціації взаємодопомоги імені кардинала Стефана Вишинського після того, як через недбалість персоналу там живцем згоріла п'яна жінка, прив'язана ременями до ліжка.

Никифоренка чомусь заводили у приміщення в кайданках. Кадри, зняті через кілька хвилин, і свідчення поліцейських доводять, що перед самим виходом з машини проти нього застосували сльозогінний газ. На обличчі українця було видно свіжі сліди.

Приблизно о 22:57 його вже не тримали, він нерухомо лежав на ліжку, присутні – троє поліцейських, двоє чоловіків і троє жінок – стояли і спостерігали за лежачим Никифоренком. Розв’язавши ноги та перевіривши його стан здоров’я, чоловіка поклали на підлогу та почали надавати першу допомогу. За кілька хвилин безрезультатні зусилля продовжили медики.

Відео поведінки Никифоренка в автобусі, а також відео, на яких зафіксовані катування Никифоренка поліцейськими, можна переглянути на сайті Onet. Для перегляду тексту та кожного окремого відео потрібно підтверджувати, що вам виповнилося 18 років.

Смерть Никифоренка намагалися замовчувати. Рідним українця повідомили лише, що він помер під час втручання поліції через припинення серцебиття.

Внутрішнє поліцейське провадження, відсторонення та звільнення зі служби поліцейських, які брали участь у тортурах, відбулися лише після публікації матеріалу в Gazeta Wyborcza.

У березні цього року обвинувальний акт проти восьми осіб дійшов до суду. Прокуратура звинуватила трьох поліцейських і двох працівників витверезника у знущаннях із українця й побитті його до смерті. Четвертого співробітника поліції звинувачують у ненаданні допомоги українцю: за версією слідства, він спостерігав за тим, як того катують, і нічого не зробив, щоб протидіяти ситуації. Лікарці, яка працювала в центрі і не змогла запобігти насильству над Никифоренком, своєю чергою інкримінують вбивство через необережність. Ще двоє обвинувачених також є співробітницями витверезника, які нібито брали участь у приховуванні інциденту.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: