• Головна
  • Новини
  • Польща розглядає варіант повного закриття кордону із Білоруссю

21.11.2021, 15:38

Польща розглядає варіант повного закриття кордону із Білоруссю

Польща не виключає повного закриття кордону з Білоруссю з метою економічного тиску на режим Лукашенка з метою деескалації ситуації на польсько-білоруському кордоні.

Про це під час спільної прес-конференції у Таллінні з естонською колегою Каєю Каллас заявив у неділю глава уряду Польщі Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми розглядаємо кроки у контексті все більших економічних санкцій, включаючи закриття білорусько-польського кордону з польського боку", - заявив Моравецький.

Він зазначив, що Варшава готова до "закриття чергових пунктів пропуску, закриття транзитних та економічних можливостей для здійснення економічного тиску на режим Лукашенка".

Водночас польський прем'єр зазначив, що Варшава хоче дати Мінську шанс відступити та відправити мігрантів до країн походження.

"Спочатку ми закриваємо один пункт пропуску у Кузниці Білостоцькій", - констатував Моравецький.

За його словами, захист польського кордону був ефективним, але мігранти ще залишаються в Білорусі.

Голова Ради міністрів Польщі наголосив, що Варшава готова профінансувати повернення мігрантів із Близького Сходу на батьківщину. Він додав, що дипломатичними діями вдалося знизити їхній наплив з території Іраку та Туреччини.

Польський прем'єр звернув увагу, що польські служби мають дуже тривожне відео, на якому білоруси інструктують мігрантів з Близького Сходу, як атакувати ножем польських силовиків.

“Це означає, що сценарії дій з білоруської сторони можуть бути дуже драматичними. Дії білоруських спецслужб можуть спричинити значну ескалацію”, - заявив Моравецький.

Польський прем'єр підкреслив, що ЄС має сконцентруватися на наступних пріоритетах, що з'явилися на обрії: безпека на сході Європи, енергетична та газова кризи, ризики, пов'язані із введенням в експлуатацію Nord Stream 2.

Моравецкій звернув увагу, що сьогодні на східному кордоні Польщі спостерігається "війна нового типу", де зброєю є мігранти та дезінформація та інші гібридні дії.

Він зазначив, що є кілька криз, що наростають: політична з використанням мігрантів з Близького Сходу, енергетична і військова активність Росії навколо кордону з Україною. У цьому контексті він наголосив на необхідності співпраці з союзниками в Європі.

У свою чергу естонський прем'єр Каллас подякувала Польщі за захист зовнішніх кордонів ЄС та НАТО, зазначаючи, що Естонія також практично допомагає своїм сусідам захищати кордон. Вона наголосила, що Європа має мати спільний план дій у цій ситуації.

Вона звернула увагу на ситуацію поблизу кордонів України, наголошуючи, що Росія намагатиметься здійснювати екскалацію конфлікту у зручний для неї час.

Як повідомлялося, Моравецький вирушив до європейського турне, щоб обговорити з лідерами країн регіону погіршення ситуації через кризу на польсько-білоруському кордоні. Окрім Естонії, у неділю він відвідає Литву та Латвію.

Раніше білоруська сторона закликала повністю відновити роботу пункту пропуску Кузниця-Брузги, яка була припинена Варшавою більше тижня тому через скупчення у цьому місці мігрантів та спроб прорвати кордон. Тут уже немає мігрантів, білоруські комунальники очистили територію поблизу пункту пропуску від сміття та дров, привезених до табору мігрантів неподалік кордону.

Криза на польсько-білоруському кордоні триває із серпня. З того часу у Польщі зафіксовано 35 тисяч спроб нелегально перетнути кордон. Польща та країни Балтії звинувачують Білорусь та Росію у гібридній агресії з використанням штучно створеного міграційного потоку.

З боку Білорусі щодня роблять спроби силового прориву кордону великими групами мігрантів за активної підтримки білоруських спецслужб.

З початку вересня на польсько-білоруському кордоні діє надзвичайний стан. Варшава планує збудувати до середини 2022 року на лінії кордону з РБ загородження висотою понад 5 метрів.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: