• Головна
  • Новини
  • Польща розчарована низьким інтересом українців до "Українського легіону": гучні обіцянки лишилися на папері

02.10.2024, 18:43

Польща розчарована низьким інтересом українців до "Українського легіону": гучні обіцянки лишилися на папері

Польща висловила розчарування низькою зацікавленістю українців до вступу в так званий "Український легіон", створення якого передбачала двостороння безпекова угода між Україною та Польщею.

За словами міністра національної оборони Польщі Владислава Косіняка-Камиша, кількість українців, які подали заявки, є вкрай низькою порівняно з початковими очікуваннями. Про це міністр розповів в інтерв’ю польському виданню Wirtualna Polska.

Формування "Українського легіону" мало на меті забезпечити підготовку, навчання та озброєння українських солдатів у Польщі для їхнього подальшого використання на фронті в Україні. Відповідно до угоди, підписаної між Києвом і Варшавою, саме польська армія мала взяти на себе відповідальність за підготовку особового складу, тоді як Київ зобов’язався здійснювати вербування.

"Ми до цього підготувалися. Це було в рамках угоди, підписаної між Польщею та Україною. Ми готові навчати українських солдатів", — зазначив Владислав Косіняк-Камиш, підкресливши, що польська сторона очікувала набагато більшу кількість добровольців.

Міністр також повідомив, що Польща вже підготувала близько 20 тисяч українських військових, які згодом були направлені на передову в Україну.

Високі очікування і розчарування

За словами очільника Міноборони, українська сторона спочатку декларувала готовність створити повноцінну бригаду у складі "Українського легіону", що могло би налічувати кілька тисяч осіб. Проте ці обіцянки залишилися на папері.

"Ми не несемо відповідальності за вербування. Однак кількість людей, які повинні були зголоситися з української сторони, є занадто малою. Ці декларації на початку були дуже високими — що може бути сформована навіть одна бригада, тобто кілька тисяч осіб. Однак цього не сталося", — заявив міністр.

Він додав, що польська сторона готова й надалі сприяти підготовці українських військових, однак сам процес формування "Українського легіону" уповільнений через недостатню кількість добровольців.

Офіційні заяви на міжнародних заходах

Ситуація з формуванням "Українського легіону" також була предметом обговорення на міжнародних заходах. На полях саміту НАТО у Вашингтоні міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що на той момент у лави легіону зголосилися вже кілька тисяч українців. Проте журналісти зазначають, що реальний стан справ не відповідає цим заявам: у вересні медіа повідомили, що легіон і досі залишається "ідеєю на папері".

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: