• Головна
  • Новини
  • Першому академічному українському театру для дітей та юнацтва у Львові - 100 років

24.03.2020, 09:23

Першому академічному українському театру для дітей та юнацтва у Львові - 100 років

Першому академічному українському театру для дітей та юнацтва у Львові виповнюється 100 років

Про це повідомила пресслужба Львівської ОДА.

За час існування театр неодноразово змінював назву: «Театр Казки» (березень 1920 року), Перший український театр для дітей та юнацтва (1923 рік), Харківський театр юного глядача ім. М. Горького (1933 рік), Перший український театр для дітей та юнацтва (1990 рік), Перший академічний український театр для дітей та юнацтва (2011 рік), Перший театр (2016 рік).

Офіційною датою відкриття театру вважається 21 березня 1921 року, проте насправді його було засновано ще в березні 1920 року, як «Театр Казки» у Харкові. Театр є найстарішим із нині діючих на теренах колишнього СРСР професійних стаціонарних драматичних театрів для дітей.

Історія театру багата на славетні імена режисерів, акторів, художників та  композиторів.

Школа видатного режисера Леся Курбаса мала великий вплив на формування естетики, адже тут грали та ставили вистави його учні та соратники: Михайло Верхацький, Леонтій Дубовик, Фавст Лопатинський, Володимир Скляренко, Борис Тягно та інші. Від самого заснування у театрі працювали талановиті художники-новатори, як Микола Акімов, Борис Косарев, Олександр Хвостенко-Хвостов, Георгій Цапок.

У ньому починав творити Сергій Данченко, який потім очолив Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, та епатажний Роман Віктюк. Із лона цього театру вийшла і група акторів на чолі із Ярославом Федоришиним, які створили театр «Воскресіння».

На сцені театру поряд з українською драматургією Кропивницького, Котляревського, Карпенка-Карого, Гоголя, Франка, Лесі Українки, Куліша, з успіхом здійснюють постановки світових класиків – Шекспіра, Шіллєра, Мольєра, Кальдерона, Дюма, Твена, Брехта, Шоу.

"Щиро вітаємо колектив театру. Вдячні за неймовірні емоції, почуття та глибокі роздуми, які ви пробуджуєте у глядачів. За те, що вистави театру завжди вражають нас високою майстерністю і дивовижною мистецькою атмосферою. І особлива вдячність – за вагомий внесок у естетичне виховання та формування високодуховного світогляду дітей та молоді.

Бажаємо незгасної енергії, натхнення та нових творчих досягнень. Аншлагів, щедрих і щирих аплодисментів глядачів", - сказано у повідомленні.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: