• Головна
  • Новини
  • Перший етап вакцинації на Львівщині має розпочатись наступного тижня: як все пройде

12.02.2021, 20:22

Перший етап вакцинації на Львівщині має розпочатись наступного тижня: як все пройде

Україна, зокрема Львівщина, наблизилась до початку вакцинації проти COVID-19. Перший етап вакцинації має розпочатись вже з наступного тижня.

Про вакцину, яку очікує Львівщина, та як відбуватиметься вакцинація, – у роз’ясненні епідеміолога, керівника Львівського обласного лабораторного центру МОЗ Наталії Іванченко, - повідомила пресслужба Львісської ОДА.

Вакцина мотивує організм виробляти захисні антитіла до коронавірусу

Наразі є інформація, що 15 числа в Україну надійде вакцина по програмі COVAX. Вакцина буде Pfizer-BioNTech. Її розробила німецька біотехнологічна компанія BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. BioNTech виготовила новітню вакцину, яка належить до групи мРНК-вакцин. Це означає, що в організм вводять певний генетичний код, який змушує власний організм продукувати білок подібний до коронавірусу. Натомість організм відповідає виробленням захисних антитіл проти коронавірусу.

Вакцина централізовано буде у Києві, далі – розвозитиметься в області

Особливістю вакцини є те, що вона може тривало зберігатися при температурі - 80°C, тобто низька заморозка. Тому на рівні держави прийнято рішення, що вакцина в замороженому вигляді буде зберігатись централізовано в Києві, далі компанії розвозитимуть вакцину в регіони, і в нас буде 5 діб для того, щоб зберігати її при температурі від +2 до +8°C, щоб вона не втратила своїх властивостей. Відтак, щоб вакцинація пройшла максимально ефективно, вакцина буде надходити партіями. Одну використали – привезли другу.

Людина має отримати дві дози вакцини

Кожна людина повинна отримати дві дози вакцини. З інтервалом мінімум 3 тижні, максимум – 4 тижні. І логістично вакцина буде розподілятись так, щоб людина, яка провакцинувалась і отримала одну дозу, наступну дозу отримала того ж виробника. Оскільки неможливо одразу провакцинувати все населення, вакцинація розбита на етапи, створена так звана дорожня карта.

Першими вакцинуватимуть медиків

Вакцинація розпочнеться з медичних працівників 23 ковідних лікарень області. Далі приєднаються члени мобільних бригад, які будуть вакцинувати, і представники екстреної медичної допомоги, які становлять групу критичного ризику щодо інфікування на COVID-19.

Вакцинація є добровільною, її проводитимуть мобільні бригади

На сьогодні Львівщина створила 14 мобільних бригад, 10 з яких будуть працювати по Львову, та 4 за межами міста. Є рекомендації МОЗ наразі почати з 2 бригад: одна по місту, друга за межами. Проте остаточного рішення поки немає.

Алгоритм щеплення

Людина приходить в тимчасовий пункт щеплення, заповнює інформовану згоду, в якій зазначає стан свого здоров’я, ознайомлюється з інформацією про препарат для вакцинування. Далі приходить на зустріч з лікарем. Лікар вимірює температуру тіла, оглядає шкіру, слизові для того, щоб переконатися, що на момент звернення людина не має гострих захворювань. Лікар запитує про наявність алергічного анамнезу, оскільки алергія на пропіленгліколь буде протипоказом до введення вакцини Pfizer-BioNTech. І, звісно, запитує чи пацієнтка не вагітна. Вагітність наразі є протипоказом до проведення вакцинації. Також не вакцинують дітей до 18-ти років, оскільки ще немає клінічних випробувань по цій віковій категорії.

Після того, як лікар дозволяє робити щеплення, людина приходить безпосередньо в кабінет щеплення, там з нею працюватимуть два медичних працівники. Згідно з інформацією яка є, вакцина буде вводитись в дельтоподібний м’яз плеча. Далі людині запропонують пів години посидіти в приміщенні, розташованому поряд. Адже 99% всіх анафілактичних реакцій стається в перші 30 хвилин після введення антигена, тобто якоїсь чужорідної речовини.

Завдання – максимально ефективно використовувати вакцину

Мобільна бригада буде зазначати в електронній звітності, що ця людина отримала першу дозу вакцини, та попереджає, що через три тижні вас запросять ще раз. Тоді вже заходить наступна людина. Завдання не створювати черг, максимально ефективно використовувати вакцину і максимальну кількість людей провакцинувати тою вакциною, яка надійде.

Як зазначила Наталія Іванченко, наразі невідомо скільки доз вакцини отримає Львівщина, проте за попередніми прогнозами, на першу хвилю вакцинації підлягає приблизно 6 тисяч мешканців області.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: