25.07.2019, 17:38

Перша антиросійська операція Зеленського

«Перша антиросійська операція Зеленського - президент санкціонував затримання російського судна "Нейма", причетного до захоплення українських катерів в Керченській протоці».

Про це пише журналіст Юрій Бутусов на своїй сторінці у ФБ.

Юрій Бутусов: «Військова прокуратура і Служба безпеки затримали російський танкер "Нейма", який брав участь у блокуванні українських катерів "Нікополь", "Бердянськ" і буксира "Яни Капу" 25 листопада 2018 року в Керченській протоці. Саме "Нейма" виконала наказ перекрити протоку. "Нейма" належить компанії "Волго-Донське суднове агентство", але фактично розпоряджається судном компанія "ЮВАС ТРАНС" з окупованої Керчі, яка належить зраднику, який швидко поміняв паспорт, Ярославу Народицькому, а директором компанії є Роман Теплухін - депутат окупаційної Керченської міської ради.

На "Неймі" затримані також 10 членів екіпажу.

З січня 2018-го танкер був в розпорядженні "ЮВАС ТРАНС", і два буксири "ЮВАС ТРАНС" вивели 25 листопада 2018 го танкер на фарватер протоки.

З ініціативи військової прокуратури згідно з рішенням РНБО і указом президента України від 19 березня 2019 проти "ЮВАС ТРАНС" введені санкції терміном на 3 роки, які передбачають арешт всього майна підприємства.

Уночі проти 25 липня в Ізмаїл під прапором РФ зайшов танкер «NIKA SPIRIT». Але насправді  це і є "Нейма", з новою назвою, але ідентифікаційний код судна той самий - ІМО - 8895528, згідно з даними міжнародної системи EQUASIS.

Зрозуміло, судно буде заарештовано.

10 членів екіпажу вже допитані, здійснено перевірку їх причетності до злочину. Виявилося, що напередодні виходу з Керчі в Ізмаїл Народицький поміняв екіпаж, всі ці моряки - нові люди, поки даних про їхню причетність до нападу на українських моряків в Керченській протоці нема.

Обставини переходу танкера в Ізмаїл нині з'ясовуються.

Перехід з Керчі в Ізмаїл судно здійснювало довго - протягом трьох діб, тривалий час танкер перебував  поблизу територіальних вод України. Цілком ймовірно, російські спецслужби очікували на силове захоплення судна поза територіальними водами, перевіряли, яка буде реакція. Але ніяких сигналів тривоги не було. "Нейма" зайшла в Ізмаїл під двома прапорами – український на носі і російський – на кормі. Тобто про те, що неприємності можливі, власники "Нейма" знали і намагалися зовні дезорієнтувати спостерігачів.

Більш того, 24 липня російська влада затримали в порту Єйська українське судно "Лізорі" і 14 моряків за звинуваченням в незадовільному технічному стані і у затримці виплати зарплати. Не виключено, що росіяни, таким чином, показали, що готові затримувати під будь-яким приводом будь-які українські судна, якщо "Нейма" при заході в Ізмаїл буде затримана.

І ось, "Нейма" зайшла на ремонт на судноремонтний завод, що належить Анатолію Урбанському - главі Одеської облради, який у неділю в цьому районі виграв вибори до Верховної Ради по 143 виборчому округу.

Очевидно, це був просто привід. Народицький міг відремонтувати танкер і на своєму заводі в Керчі. Танкер прийшов без вантажу. Більш вірогідною є версія, що таким чином росіяни та "ЮВАС ТРАНС" перевіряли, чи можна після зміни влади налагодити канал поставок контрабанди з Криму в Україну і яка буде реакцію українських спецслужб.

Але поки танкер йшов в Ізмаїл, військова прокуратура, департамент контррозвідки СБУ і управління СБУ в Одеській області отримали оперативну інформацію і підготували затримання "Нейми".

Заслуговує на увагу - про операції мали інформацію мінімум 20 осіб - і ніхто не "злив"! Це гідно, як на наш час.

Про значимість затримання "Нейми" говорить миттєва реакція російських ЗМІ - через 20 хвилин після повідомлення про затримання від СБУ, російське агентство РІА вже опублікувало коментар російського сенатора Володимира Джабарова, який заявив: "Якщо Київ хоче трохи поліпшити наші відносини, вони повинні негайно відпустити танкер" .

За порушення законів України в 2018-му році були затримані російські судна "Механік Погодін" і "Норд", які досі перебувають під арештом. Тепер в їх числі "Нейма".

Рішення про затримання було схвалено президентом Володимиром Зеленським напередодні, 24 липня. Рішення було не простим, оскільки  було очевидно, що арешт призведе до відповідних дій з боку РФ.

Хотілося б подякувати за професійні дії співробітникам СБУ і військової прокуратури, які чітко виконали указ президента і провели затримання порушників.

Для президента Зеленського це перша операція на посаді на захист інтересів України, який викличе злість і роздратування Кремля.

Хочу зазначити, що затримання "Нейми" - логічна відповідь на невиконання Російською федерацією рішення Міжнародного морського суду, який звинуватив РФ в незаконному затриманні українських моряків і катерів 25 листопада 2018-го, і зажадав їх негайного звільнення".

Додамо, що на цей час російські ЗМІ повідомили, що екіпаж затриманого в Україні російського танкера "NEYMA", який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці, відпустили додому.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: