• Головна
  • Новини
  • Папа Римський надасть новий статус духовному центру на Тернопільщині

07.05.2019, 17:14

Папа Римський надасть новий статус духовному центру на Тернопільщині

Марійський духовний центр Зарваниця невдовзі отримає статус «малої базиліки» Про це повідомив у своєму великодньому посланні архієпископ і митрополит Тернопільсько-борівський УГКЦ Василій Семенюк.

– 30 червня цього року у Зарваниці представник Святішого Отця – апостольський нунцій в Україні, у присутності Блаженнішого Патріарха Святослава та єпископів церкви, проголосить декрет Папи Франциска про піднесення собору Зарваницької Матері Божої до гідності «Малої Базиліки». Це стане ще одним символом духовного відродження нашого народу, – сказав, зокрема, владика Семенюк, повідомив сайт архиєпархії.

Мала базиліка – це статус особливих церков, який присвоюється Папою римським. Нині у світі храмів із таким статусом – понад 1750.

В Україні почесний статус носять три храми – базиліка Успіння у Львові, базиліка Воздвиження чесного Хреста в Чернівцях і базиліка Святого Апостола Петра в Одесі.

Мала базиліка має ряд привілеїв, в порівнянні з рядовими церквами: в ній, при певних умовах, може бути дарована повна індульгенція, священики та сотрудники в малій базиліці мають право на особливе вбрання, в богослужіннях і процесіях використовується спеціальний дзіночок-тінтіннабулум, а в інтер’єрі традиційно встановлюється архаїчний варіант прапора Церкви в вигляді смугастого червоно-жовтого конічного навісу – «парасолька» (лат. umbraculum). Він же зображується гербі базиліки.

Думай

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: