22.07.2020, 15:24

Пам'яті Валерія Шаленка

Видатна українська творча світла людина стала тепер і назавжди видатною людиною світлої пам’яті. Шлях Мистця позначений світлом людяної усмішки і величним світлом вітражів твореного ним храму. Святі образи апостолів та учителів нації в інтерпретації Мистця піднімають і світло його образу до нашого неба. Інший художник спинив на світлинах не одну мить Його земного життя.

Сходинки земного життя відомого українського художника, графіка і живописця, Майстра вітражу Валерія Шаленка простягнулися на 73 роки від малого містечка Сокаль 1947 року через Лубни і Сімферополь до великого міста Львова 2020 року

Сходинки мистецької освіти проминули Лубенську художню школу, Сімферопольське художнє училище імені Миколи Самокиша, Львівський інститут прикладного і декоративного мистецтва, а сходинки праці – Львівські реставраційні майстерні, Львівський державний історико-архітектурний заповідник, Львівський виробничий художньо-оформлюваний комбінат, Львівське художнє училище імені Труша.

Сходження Майстра в мистецтві від вітражів у різних земних спорудах сягнули сакральних вітражів великих храмів Львова – церкви Святих Ольги і Єлизавети, церкви Святого Андрія Первозванного, церкви Матері Божої Пресвятої Богородиці – Володарки України, монастиря Згромадження сестер-служебниць Непорочної Діви Марії, храмів сіл Кавське, Кабарівці, Шевченкове, Віжомля.

Вершиною Мистця у графіці і живопису став цикл робіт «Навколо Тараса», присвячений нашому пророку Тарасу Шевченку.

Приватні колекції України, Чехії, Греції, Канади  зберегли Його малярські та графічні роботи, а храми піднесли світло Його вітражів до неба.

Завідувач відділу україніки, поет Євген Салевич (відділ україніки подає виставку світлин відомого художника Ігора Колісника пам’яті Мистця Валерія) Шаленка.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: