• Головна
  • Новини
  • Отримав "Героя РФ" за вбивство жителів у Бучі: СБУ оголосила підозру російському окупанту

04.10.2023, 13:59

Отримав "Героя РФ" за вбивство жителів у Бучі: СБУ оголосила підозру російському окупанту

Служба безпеки повідомила про підозру командиру розвідувального взводу 104-го десантно-штурмового полку 76-ї десантно-штурмової дивізії РФ Нурсултану Муссагалеєву, який отримав "Героя РФ" за вбивство місцевих жителів у Бучі

Про це повідомляють СБУ та Офіс генпрокурора.

Зазначається, що після того, як російські окупанти втекли з Київщини, вище військово-політичне керівництво Росії нагородило Муссагалеєва зіркою "Героя Росії" та медаллю "За бойові відзнаки". Потім російські пропагандисти зняли про нього сюжет, який вийшов у прайм-тайм на телеканалі "Росія 1.

Правоохоронці встановили, що 24 лютого 2022 року підозрюваний у складі окупаційних угруповань перетнув північний кордон України й прибув до Бучанського району для підготовки до наступу на Київ. Під час перебування на території громади Муссагалеєв брав участь у так званих зачистках, спрямованих на придушення руху опору та залякування мешканців.

У ході одного з таких каральних заходів підозрюваний наказав своїм підлеглим викрасти 29-річного місцевого жителя, який проїжджав на автомобілі через ворожий блокпост. Окупанти звинуватили його у тому, що він нібито допомагає українським військовим будувати фортифікаційні укріплення поблизу Києва. Чоловіка вивезли до лісу поблизу селища Дмитрівка, де тривалий час, за словами правоохоронців, жорстоко катували, а потім за наказом Муссагалеєва розстріляли та покинули тіло на місці вбивства.

"У результаті розслідування цього злочину Служба безпеки отримала свідчення російського полоненого, який на початку повномасштабного вторгнення рф перебував у складі підрозділу фігуранта. Військовополонений підтвердив факт катувань і розстрілу мешканця Бучанського району", - йдеться у повідомленні.

Правоохоронці також встановили особи ще двох підлеглих Муссагалеєва, які розстріляли потерпілого. Ними виявились заступник командира взводу окупантів старший сержант Олексій Колесніков та командир 2-го відділення підрозділу сержант Олександр Вісєлков.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Муссагалеєву та двом його спільникам про підозру за ч. 1 ст. 28 та чч. 1, 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене групою осіб). Через те, що вони перебувають на непідконтрольній Україні території, тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності. 

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: