• Головна
  • Новини
  • Опікун замків і творець музейних просторів: у день 10-ї річниці загибелі Львів згадує Бориса Возницького

23.05.2022, 17:50

Опікун замків і творець музейних просторів: у день 10-ї річниці загибелі Львів згадує Бориса Возницького

У понеділок, 23 травня, минає 10 років із дня трагічної загибелі Бориса Возницького, відомого українського музейника, багаторічного директора Львівської національної галереї мистецтв імені Возницького

Упродовж цілого життя український мистецтвознавець Борис Возницький вів активну охоронну діяльність: рятував різні надбання української культури, засновував музеї та оберігав їхні фонди. Від 1960-х років і до останніх днів життя Возницькому вдалося врятувати понад 36 тисяч пам’яток.

"Такій діяльності практично немає аналогів на теренах України до сьогодні. Одночасно Борис Возницький брав під опіку Галереї напівзруйновані замки, церкви та вежі, яким загрожувало знищення. Залучав державні установи, громадські організації та небайдужих людей до їх відбудови, у такий спосіб створював нові музейні підрозділи", – згадують Героя України у його рідній галереї.

Відомий музейник загинув навесні 2012 року у автомобільній аварії, дорогою до замку у Поморянах, яким опікувався здавна.

"Сьогодні, коли російські ракети руйнують наші пам’ятки архітектури та культурні установи, коли під загрозою опинилися тисячолітні цінності й надбання нашої нації, нам усім вкрай важливо пам’ятати про дивовижно-невтомну  працелюбність Бориса Григоровича і брати з нього приклад. Схиляючи голову перед Борисом Григоровичем, маємо пам’ятати, що наше з вами завдання сьогодні – ніколи не відступати і гідно продовжувати його справу", – додає Козицький і називає його янголом-охоронцем української культури.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: