• Головна
  • Новини
  • Опалювальний сезон у школах Львівщини під загрозою зриву

09.10.2021, 13:41

Опалювальний сезон у школах Львівщини під загрозою зриву

Через рекордне зростання цін на газ більшість громад Львівщини досі не мають укладених угод на постачання газу для шкільних котелень.

15 жовтня у більшості шкіл Львівщини, які мають індивідуальні газові котельні, опалювальний сезон навряд чи розпочнеться. Громади досі не мають укладених угод на постачання газу для бюджетних установ. Щоб придбати газ за обіцяною урядом ціною 13,659 грн кубометр, треба оголосити тендер, а це досить тривала процедура, передає "Еспресо.Захід".

"Я оголошував тендер з ціною 25 грн за кубометр і торги не відбулись. Ніхто не вийшов! Така ситуація не лише у мене, але й по всіх ОТГ. Деякі голови ОТГ, які встигли провести тендери за ціною 17-18 грн за кубометр, кажуть,  постачальники розривають договори, бо не готові постачати по тій ціні, – каже голова Бібрської громади Роман Гринус. – Так що станом на сьогодні у нас нема постачальника газу. Є лише постачальник для теплокомуненерго. Є частина шкіл, садочків та медичних закладів, яким тепло постачає теплокомуненерго –  цим проблем немає. Ще є дві школи, які обігріваються електроенергією, адмінбудівля – альтернативним паливом. Але є шість шкіл, які опалюються газом, – там опалювальний сезон під загрозою".

Відповідно до меморандуму, укладеного між Кабінетом міністрів, "Нафтогазом" та Асоціацією міст, газ для теплокомуненерго постачатимуть по 7,42 грн за кубометр, а для бюджетних установ по  13,659 грн. Однак Роман Гринус сумнівається, що вдасться укласти угоду на постачання газу за такою ціною.

"Ніхто з постачальників не погодиться на таку ціну. Знову ж таки, є певні тендерні процедури, – каже Роман Гринус. – Ми закладали в бюджеті ціну на газ 8 грн, так виходить у два рази більша ціна, але будемо намагатись десь знайти гроші. Головне, знайти постачальника, який готовий на таку ціну".

У Миколаївській громаді також ще не знають, як на практиці реалізовуватимуться положення, зафіксовані у меморандумі. Угод на поставку газу громада також не має.

"Які 25 гривень? Навіть по 30 грн уже ніхто не хоче постачати, – каже голова Миколаївської міськради Андрій Щебель. –  Щодо підписаного меморандуму, то 13,6  – це ціна без ПДВ. З ПДВ виходить 16,80. Держава гарантує певні  компенсаційні заходи. Але в Асоціації міст сказали, що зрушення на рівні держави будуть з понеділка. Тому з нетерпінням чекаємо понеділка. Бо якщо доведеться купувати газ по 25 гривень чи більше, нашій громаді доведеться згорнути усі проєкти розвитку".

Утім понеділок – це уже 11 жовтня. Тож навіть якщо "Нафтогаз Трейдинг" і постачатиме газ для опалення бюджетних установ за "меморандумною" ціною, фізично громади не зможуть укласти угоди до 18 жовтня, адже 14-17 жовтня – вихідні.

"Ми уже два роки молимося Богу, аби дав теплу зиму. Тепер третій рік залишається молитись, а що робити? Я не маю відповіді на це питання.  Будемо робити усе можливе, аби встигнути до похолодання.  Громади не мають коштів, аби провести закупівлю газу уже і негайно за ціною, яка зараз на ринку", – каже Андрій Щебель. На питання, чи можуть громади цього року розглядати дистанційне навчання – як спосіб зекономити на газі, міський голова Миколаєва відповів: "До цього може дійти".

Окрім того, директорам шкіл уже зараз рекомендують зробити меншими осінні та весняні канікули, а за рахунок цього подовжити зимові, аби зекономити на опаленні.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: