• Головна
  • Новини
  • Опалювальний сезон у двох містах на Львівщині під загрозою зриву

29.09.2020, 10:35

Опалювальний сезон у двох містах на Львівщині під загрозою зриву

На Львівщині у двох містах можуть вчасно не розпочати опалювальний сезон — це Новояворівськ та Новий Розділ. У першому — не ремонтують теплові мережі, а в іншому — досі не проведені гідравлічні випробування (заплановані на 30 вересня) і виявлені крадіжки кабелів на ТЕЦ.

З квітня населення Новояворівська і Нового Роздолу — 60 тисяч людей – не отримують централізовано гарячого водопостачання, пише Суспільне.

Минулого року у цих двох містах Львівщини був зрив опалювального сезону. Подавати тепло у домівки мешканців Нового Роздолу і Новояворівська почали 21 листопада.

Ситуація у Новому Роздолі

Мешканець Нового Роздолу Олег Колодруб каже, що у місті два роки поспіль відключають гаряче водопостачання на весь неопалювальний період. Протягом шести місяців минулого року він грів воду самотужки.

Опалювальний сезон у двох містах на Львівщині під загрозою зриву"Кожного ранку доводилося включати газ і нагрівати воду. Ну це так у ванні було сантиметрів десять. Душ не приймеш, не покупаєшся, отак сполоснутися»", — каже Олег Колодруб.

Коли гаряче водопостачання відключили у квітні цього року, Олег уже не вірив у його швидке відновлення і придбав бойлер. А гарячої води у Новому Роздолі немає досі.

Виконувачка обов’язків міського голови Нового Роздолу Ірина Кравець каже, що гарячу воду мають увімкнути із початком опалювального сезону.

"Спочатку у ТОВ «Нафтогаз Тепло» казали, що централізована подача гарячої води буде припинена на час проведення гідровипробувань, але оскільки цей процес затягнувся з різних причин, то очікую, що гаряча вода поступить уже з початком опалювального сезону", - розповіла Ірина Кравець.

Чи почнеться опалювальний сезон вчасно, Ірина Кравець говорити не береться: "Ми дуже залежні від надавачів послуг, а впливу на них не маємо".

Опалювальний сезон у двох містах на Львівщині під загрозою зривуЗабезпечує місто теплом Новороздільська ТЕЦ. Її майно арештоване. У суді слухається справа про розкрадання природного газу на цій теплоелектроцентралі. А саме майно ТЕЦ перебуває в управлінні АРМА — Агенства з розшуку та менеджменту активів. Воно й шукає управителя. З листопада 2019 року ним стала компанія «Нафтогаз Тепло». Вона здійснює підготовку до опалювального сезону. Влітку компанія-управитель заявила про крадіжку кабелів на ТЕЦ. Такі дії у компанії «Нафтогаз Тепло» розцінюють як диверсію з метою зриву опалювального сезону.

"Ці кабелі управління дуже тонкі. Це та розводка, яка в кожній квартирі. Але злодій, який лізе до нас у квартиру, не вирізає проводки зі стін. Тому ми припускаємо, що це була саме диверсія для того, щоб не дозволити нам нормально увійти в опалювальний сезон", - розповів Суспільному виконувач обов’язків директора філії “Новороздільська ТЕЦ», директор філії «Новояворівська ТЕЦ» Степан Наумчик.

Але крадіжка кабелів не стане перешкодою для вчасного початку опалювального сезону. Так вважає директор обласного департаменту житлово-комунального господарства Назарій Романчук.

"По Новому Роздолу ми не бачимо проблеми, які можуть завадити своєчасно подати теплоносій місту, тобто мережі підготовлені, ТЕЦ обладнана і так само готова до подачі теплоносія", - сказав Назарій Романчук.

Ситуація у Новояворівську

Проблеми із запуском тепла можуть виникнути і у Новояворівську. Минулоріч опалювальний сезон тут, як і в Новому Роздолі, розпочався на місяць пізніше від запланованого.

Опалювальний сезон у двох містах на Львівщині під загрозою зриву"Було надзвичайно холодно. І коли вже відновили опалення,воно не було з такою потужністю як швидше. Внаслідок цього у нас почалася цвіль. І не лише в нас, а багатьох сусідів. Так як я мешкаю на 9-му поверсі", - розповіла Суспільному мешканка Новояворівська Оксана Савчак.

Зараз у Новояворівську готують до опалювального сезону теплоелектроцентраль.

"Йде заміна по другому котлу, повна зміна екранних труб від нижнього до верхнього колекторів. Змушені були поміняти, тому що три роки на станції не проводилися жодні ремонти, навіть поточні", - повідомив виконувач обов’язків директора філії “Новороздільська ТЕЦ", директор філії «Новояворівська ТЕЦ» Степан Наумчик.

За його словами, на ТЕЦ ремонтують два котли та парову турбіну.

Однак у місті не ремонтують теплові мережі — каже міський голова Новояворівська Василь Муравель.

"Теплові мережі і далі залишаються в ТзОВ «Енергія-Новояворівськ". Вказане підприємство не обслуговує теплові мережі. Не ремонтує, не веде підготовку до опалювального сезону, чим створює загрозу виникнення надзвичайної ситуації», - йдеться у додатку рішення виконкому, підтриманому ще у червні.

Опалювальний сезон у двох містах на Львівщині під загрозою зриву

Це підтверджує і директор департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської облдержадміністрації Назарій Романчук.

"Балансоутримувач і власник теплових мереж ТзОВ «Енергія-Новояворівськ» відмовляється і саботує процес підготовки цих мереж до опалювального і тим самим підставляє місто під ризик того, що під час запуску опалювального сезону будуть пориви, які прийдеться ліквідовувати нам",— каже Назарій Романчук.

У місті частина майна ТзОВ «Енергія -Новояворівськ» арештована та передана в управління АРМА, а теплові мережі залишаються у ТзОВ «Енергія-Новояворівськ».

"Ми, як міська влада, не втручаємося у майнові суперечки. Ми кажемо: хочемо отримати послугу і за неї заплатити. І головне, щоб вчасно отримати послугу. Зараз ми знаємо, що літній період пройшов без гарячої води. Але надіємося, що гаряча вода буде подана і вчасно буде подано тепло умісті Новояворівськ", — розповів міський голова Новояворівська Василь Муравель.

У 2019 році у Новояворівську і Новому Роздолі через зрив опалювального сезону оголошували надзвичайну ситуацію.

До міст 13 листопада приїжджав тодішній прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Подавати тепло у домівки мешканців Нового Роздолу і Новояворівська почали 21 листопада.

Фото - Суспільне Львів

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: