• Головна
  • Новини
  • Ольга Ковалюк: Косметологія - це коли змив макіяж, а краса залишилась!

20.07.2023, 10:41

Ольга Ковалюк: Косметологія - це коли змив макіяж, а краса залишилась!

Як вирішити проблему акне? Чи потрібно для цього звертатися до лікаря? Чи варто захоплюватися контурною пластикою і коли вже запізно колоти батокс? Про все це сьогодні поспілкуємося із червоноградською лікаркою-косметологинею Ольгою Ковалюк.

Чим для Вас є косметологія?

Для мене косметологія - це не лише вирішення певних проблем зі шкірою. Перш за все, це про красу. Знаєте, той момент, коли змив макіяж, а краса залишилась! Загалом же косметологія важлива як для жінок, так і для чоловіків різних вікових категорій.

Який у Вас стаж роботи косметологом?

Мій стаж роботи косметологом складає 7 років. 4 з них я працювала у Львові у косметологічному центрі. Останні 3 роки я працюю косметологом у Червонограді. Наразі моїми клієнтами є мешканці Червонограда, Сокаля, Соснівки, Радехова, а також прилеглих селищ.

Який вік Ваших клієнтів?

Моїми клієнтами стають підлітки від 12 років, які мають проблему акне. Вони приходять на прийом разом із батьками, зазвичай з мамами. Якщо раніше акне виникало років з 15-16, то зараз уже з 12. Це пов'язано з більш швидким статевим дозріванням і відповідно гормональним фоном. Прикметно, що саме для таких підлітків візити до косметолога у майбутньому стають звичною нормою. Вони вже розуміють: якщо зі шкірою є якісь негаразди, то їх цілком реально усунути.

Зазначу, що інколи підлітка важливо направити до іншого спеціаліста: гінеколога чи гастроентеролога. Я завжди враховую характер висипань: комедони, пустули чи вузловаті вугрові висипи. А також їх локалізацію. Скажімо, якщо прищі у дівчинки знаходяться переважно на підборідді це може свідчити про негаразди по гінекології, зокрема про кісти яєчників. А ось прищі на лобі найчастіше виникають у тих, хто має захворювання шлунково-кишкового тракту.

Найбільш віковою моєю клієнткою була пані 76 років. У неї була гіперпігментована шкіра, тож ми її освітляли. Також вона мала дуже багато папілом, які ми видаляли методом електрокоагуляції.

Настільки косметологія є доступною для більшості людей з фінансової точки зору?

Насправді в нашій країні косметологія є досить доступною. Наприклад, середня вартість однієї процедури складає близько 400 грн. Зазвичай в інших європейських країнах косметологічні процедури можуть собі дозволити далеко не всі. Найдешевша ж процедура у мене коштує 200 грн. Це парафінотерапія рук. До речі, дуже затребувана процедура взимку. Адже зимою шкіра рук дуже страждає, виникає надмірна сухість, яка навіть може провокувати появу мікротріщин. Парафінотерапія успішно вирішує ці проблеми.

Розкажіть про ефективні косметологічні процедури для людей різних вікових категорій.

Для молоді найкращими є чистки та пілінги. За сучасними протоколами вони є нетравматичними і не несуть шкірі шкоди Чистка може бути ультразвуковою або комбінованою, яка поєднується разом із мануальною. Також популярною є так звана поглиблена 3D-чистка, яка комбінується разом із пілінгом, зазвичай антисептичним. Інколи підліткам може бути достатньо однієї щомісячної чистки. Якщо ж це якісь складніші випадки, то може знадобитися курс лікування від 4 до 6 процедур, з періодичністю раз на тиждень.

Зазвичай жінки середнього віку, років від 30, у нас не бояться нічого. І з легкістю йдуть на ін'єкційні методики. Хоча вони є більш доцільними у старшому віці. Жінки 40-50 років навпаки з обережністю ставляться до ін'єкцій і надають перевагу апаратним методикам: мікротоковій терапії, фотоомолодженню, безінєкційній мезотерапії. 

Для вікових клієнток я можу назначати фітопрепарати, які допоможуть підтримати шкіру зсередини і навіть дещо затримати настання менопаузи. Загальновідомо, що гормональні препарати можуть провокувати появу новоутворів. Фітопрепарати ж не несуть у собі такої загрози. Вони дієві та ефективні. Єдиним їхнім недоліком може стати хіба що не надто низька вартість. Крім того, в таких питаннях не буде зайвою консультація гінеколога та ендокринолога.

Що чудово працює, скажімо, у 30, але майже не працює у 50? І навпаки, що не варто робити у молодому віці?

Більшість клієнтів дивується цьому факту, але ботокс чудово працює у 30, але вже майже не працює у 50, якщо робити його вперше Поясню, ботокс - це міорелаксант, який просто розслаблює м'яз. На більше він не здатен. Тобто йому під силу впоратися лише з мімічною зморшкою, яка виникла внаслідок активної міміки. Якщо ж зморшка є статичною і залишається на чолі навіть у розслабленому стані, ботокс тут уже не допоможе. Тож я одразу розчаровую тих клієнток, які у 50 хочуть вперше зробити ботокс і побачити від нього гарний ефект. В такому випадку я раджу ін'єкційні методики, коли залом від зморшки ефективніше заповнити філером зсередини.

Я не є прихильником ін'єкційних методик у молодому віці, за дуже рідким виключенням. Все ж вони спрямовані на роботу із віковою шкірою.

Чи є процедури та підходи, від яких сучасна косметологія відмовилася, знайшовши більш дієві альтернативи?

Так. На рахунок того, що вже застаріло:

  • Розпарювання шкіри перед чисткою. Раніше для цього навіть використовувалися спеціальні прилади вапоризатори. Але це негативним чином впливає на наші капіляри та судинну сітку. 1 категорично не підходить людям з куперозом. Тож з'явилася чудова альтернатива - гелі холодного гідрування. Вони гарно розкривають пори, зволожують шкіру і навіть можуть м'яко відлущувати ороговілий шар шкіри, якщо містять у своєму складі кислоти.
  • Лікування акне антибіотиками. Наразі доцільно лікувати цей недуг шкіри ретиноїдами, що підтверджується багатьма науковими дослідженнями. Особливо при 2-3 стадії.
  • Надто жорсткі та агресивні пілінги. В минулому залишилися ті часи, коли через надто активне відлущення шкіри жінка була змушена не виходити з дому цілими днями. Сучасні пані просто не можуть дозволити собі такої розкоші. Тож пілінги стали модифікованими, більш м'якими, але при цьому їх ефективність збереглася.
  • Процедура BB glow. Це ін'єкційна методика. По-суті сама ідея цієї процедури геніальна! Вона полягає у введені під шкіру пігменту, який робить її тон ідеальним. Так, ніби ти уже з тональним кремом. Але ось її реалізація виявилася не такою безхмарною… Спочатку шкіра виглядала добре, але пізніше почали виникати дерматити та інші проблеми. Тож більшість професійних тa відповідальних косметологів відмовилися від цього.

Клієнт завжди правий? Чи можете Ви відмовити у певній процедурі? І якщо так, з яких причин?

Оскільки я працюю сама на себе, то інколи можу відмовити клієнту у певних процедурах. Це відбувається у тих випадках, коли я бачу, що людині вони можуть піти не на користь. Або ж стан шкіри просто не готовий до них. Наприклад, інколи жінки з куперозом хочуть зробити серединний пілінг. Але для шкіри з такою проблемою дана процедура не є найкращим рішенням. Потрібно або вибирати більш м'які альтернативи, або ж готувати шкіру заздалегідь.

Часто молоді дівчатка, у погоні за модою, хочуть спробувати контурну пластику. Зробити так звані кути Джолі, збільшити губи або змінити форму підборіддя. Але с таке поняття як гармонізація обличчя. І не існує універсальних рис, які пасували б усім. Я ніколи не стану псувати зовнішність, якщо розумію, що у дівчини і так все добре. Мода змінюється і немає сенсу відповідати усім її тенденціям.

Яка Ваша улюблена косметологічна процедура для себе?

Мені 34 роки і я власниця дуже чутливої шкіри з ознаками куперозу. Раніше я купувала багато косметики, яка не підходила мені і зрештою перекочовувала у косметички моєї мами, сестри та подруг.

Зараз тішуся тому, що моя спеціалізація дозволяє мені правильно доглядати за власною шкірою. Я люблю і постійно роблю:

  • пілінги (щомісяця і навіть частіше);
  • мікротокову терапію (раз на 1-2 тижні);
  • самомасаж під час вечірнього нанесення крему.

Також я користуюся професійною косметикою, яка жодного разу не викликала у мене подразнень. А ще обираю маски, в залежності від потреб шкіри. 

Як часто потрібно робити процедури у косметолога?

Перш за все, потрібен постійний адекватний домашній догляд. Якщо ж жінка має час та фінансові можливості, проводити апаратні методики можна хоч щотижня. До цього немає жодних протипоказань, окрім певних індивідуальних моментів.

Для тих, хто немає можливості доглядати за собою настільки активно, достатньо буде курсу із 10 процедур, в залежності від проблем чи потреб шкіри. Їх ефективності вистачатиме на рік часу.

Дуже популярною є так звана процедура вихідного дня. По своїй суті вона є одноразовою, але включає в себе цілий комплекс спа-методик. Часто її роблять перед весіллям чи іншою важливою подією. Візуально вона робить шкіру більш здоровою та сяючою і чудово підходить тоді, коли жінка хоче виглядати гарною навіть без макіяжу.

Які косметологічні процедури популярні серед чоловіків?

Чоловіки часто звертаються із проблемою випадіння волосся. В такому випадку я рекомендую мезотерапію для шкіри голови, яка дозволяє навіть подолати сивину. Але це потребує витрат і часу. Близько 10, а інколи й 15 процедур. В залежності від препарату, періодичність між процедурами може складати 7-10 днів. Також сильна стать приходить на чистки обличчя, часто у супроводі своїх половинок.

Розкажіть про особливості Вашої професії?

Перш за все, у косметолога має бути базова медична освіта. Людина без медичної освіти робити ін'єкції не може. Це заборонено.

Звичайно, у нас є «спеціалісти», які займаються цим на дому, не маючи відповідної освіти. | їх послуги коштують значно дешевше. Але звертатися до них великий ризик.

Косметологія дуже прогресивна і потребує постійного підвищення кваліфікації. Я їжджу на семінари близько 2-3 разів на місяць. На них приїздять спеціалісти з різних міст країни. Мені подобається можливість щоразу дізнатися щось нове. Постійно з'являються нові засоби, протоколи та методики. А також є можливість обміну досвіду з колегами. Одним словом, доводиться весь час тримати руку на пульсі.

У мене є внутрішня відповідальність перед клієнтами і я завжди намагаюся здобути ті навички, які покращать ефективність моєї роботи.

Порадьте мінімальний базовий догляд за шкірою для жінок в домашніх умовах.

Я не можу дати єдиного алгоритму правильного базового догляду, який був би універсальним і підійшов усім. Для цього потрібно правильно визначити тип шкіри конкретної людини. Але проблема полягає у тому, що більшість жінок не можуть визначити його правильно. Звідси неправильний догляд і як наслідок відсутність бажаного результату. Це надихнуло мене зробити мої консультації безкоштовними.

Будь-яка людина може прийти до мене і отримати рекомендації. За потреби, я можу повністю підібрати домашній догляд з нуля. Найкращою професійною косметикою я вважаю ізраїльську. Але є більш доступні косметичні бренди: німецькі, угорські та українські. На кожен гаманець можна підібрати свої ідеальні засоби.

Якою Ви бачите косметологію через 5-10 років? Настільки швидко вона розвивається?

Як я вже казала, косметологія розвивається дуже активно.

Наприклад, косметологи навчилися проштовхувати маски в більш глибокі шари шкіри ультразвуком аби вони діяли краще. Зараз з'явилися модифіковані пілінги-біоревіталізанти, які дозволяють відлущити ороговілий шар шкіри і водночас зволожити її. Раніше, коли пілінги були агресивними та жорсткими, поєднання таких методик було нереальним.

Переконана, що через 5-10 років косметологічні процедури дозволять нам довше зберігати свіжість та молодість шкіри. При цьому можу спрогнозувати, що ботулінотерапія та контурна пластика не втратять своєї популярності і в майбутньому. Вони доволі ефективні, навряд чи в косметології знайдеться аналог цим процедурам. А ось самі препарати для них, цілком ймовірно, будуть удосконалюватися. Апаратні методики також збережуть свою актуальність.

Де знайти Олю?

Телефонуйте! 093 436 69 97.

Розмовляла Капітоліна Будняк.

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

    Коментар

    Блоги

    Василь Чорний

    Громади Волині в умовах воєнного стану

    Мирослав Дністрянський

    ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

    Василь Чорний

    Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: