• Головна
  • Новини
  • Окуповані Олешки затоплені на 90%, росіяни не дозволяють жителям вибиратися з міста, - мер

08.06.2023, 08:11

Окуповані Олешки затоплені на 90%, росіяни не дозволяють жителям вибиратися з міста, - мер

Окупаційна адміністрація не евакуює людей із затоплених на 90% Олешок на Херсонщині та не дозволяє жителям самостійно залишити місто

Про це повідомив в інтерв'ю "Українському Радіо" мер Олешок Євген Рищук.

Будинки в Олешках затоплені майже під дах, а рівень води на вулицях сягає трьох метрів. Крім того, місто має низини, тож там рівень води піднявся до чотирьох метрів.

"Олешки затоплені десь на 90%, можливо трохи більше. Тобто у місті дуже мало сухої території", - зауважив він.

За його словами, вода прибуває далі, проте оскільки у Новій Каховці вода вже почала спадати, очікується, що її рівень знизиться і в Олешках приблизно за добу чи дві.

Щодо евакуації населення, то окупаційна влада нічого не робить, щоб врятувати людей із затопленого міста, натомість загарбники не випускають місцевих жителів, які бажають залишити територію самостійно, стверджує мер.

"І вчора, і сьогодні мені люди з деяких населених пунктів пишуть і телефонують, що росіяни не випускають людей, які самі хочуть виїхати. Тож люди з учорашньої ночі сидять на дахах. Крім того, коли росіяни прийшли в місто і в села, вони конфіскували всі плавзасоби у населення. Тобто знайти човни - проблема. Люди знайшли декілька, але весел немає, і вони лопатами гребуть. Вони об'єднуються і один одному допомагають, але це не та допомога, яка повинна бути в таких екстрених ситуаціях", - розповідає Рищук.

Після окупації в громаді залишилося близько 20% жителів, тобто до 8 тис. людей. У деяких населених пунктах більше, в деяких менше. Загалом до Олешківської ОТГ входить 12 сіл. До окупації там проживало близько 40 тис. населення.

Крім того, Рищук додав, що після руйнування Каховської ГЕС в Херсонській області вже є повністю затоплені населені пункти.

"Сьогодні (матеріал опублікований увечері 7 червня, - ред.) у нас є населені пункти, які затоплені на 100%, є населені пункти, які затоплені на 10%. А в тих, що знаходяться трохи далі за ріку, зовсім нічого немає. Відтак Підстепне та Піщанівка затоплені десь на 50%, Козачі Лагері - 10%, зокрема прибережна берегова лінія й ті домівки, які там стоять", - сказав він.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: