• Головна
  • Новини
  • Нововведення ЗНО-2022: пройти тестування можна буде із більш ніж п'ятьох предметів

05.11.2021, 14:42

Нововведення ЗНО-2022: пройти тестування можна буде із більш ніж п'ятьох предметів

Днями у Міністерстві освіти і науки підписали наказ про календарний план, який визначає всі терміни проведення ЗНО. Основна сесія понеться 23 травня і завершиться 17 червня. На зовнішнє незалежне оцінювання винесено 13 предметів. Із них для отримання документу про повну загальну освіту кожен випускник повинен обрати чотири.

Про це йдеться на сайті Львівської ОДА.

Обовязковими є «Українська мова» та «Математика стандарт», далі на вибір «Історія України» або іноземна мова. І четвертий предмет - із того переліку, який пропонують.

«Важко переоцінити ефект, який дає ЗНО для того, щоб у вищі заклади вступали діти із обєктивними показниками рівня знань. Цього року вага ЗНО зросла. Указом Президента визначено 30 учнів, які будуть отримаути президентську стипендію, семеро із них з Львівської області. Найближче ЗНО організувати уже буде легше, адже ми вже звикли до роботи і навчання в умовах пандемії. Усі алгоритми уже напрацьовані. Депаратмент освіти буде сприяти і допомгати в забепеченні пунктів тестування, довезення школярів тощо. Львівщина, маю надію, знову покаже добрі показники», - розповів директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска.

Новизною ЗНО 2022 року є те, що можна буде обрати шостий, сьомий чи навіть десятий предмет для здачі. Але якщо п'ять предметів учасник може скласти безкоштовно, то усі наступні доведеться оплатити.

«Ці додаткові предмети можна буде здати в період основної сесії. Реєстарція на основну сесію розпочнеться 2 лютого. Ще одним нововведенням буде полегшений тест з математики. Минулого року і цього руку вдруге введено два коремих предмети «Українська мова» і «Українська мова і література». Кожен має вирішити на що реєструватись. Для цього треба знати які предмети вимагає той ВИШ, до якого має намір вступати дитина. Коли закінчиться реєстрація, змінити предмети не можна буде. Відповідно до умов прийому кожен заклад вищої освіти має прийняти правила прийому, в яких прописано вимоги до предметів», - наголосила директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

Всі тестові завдання будудть перекладені на 6 мов національних меншин. Як і в попередні роки для детей з вадами зору і слуху будуть створені необхідні умови для здачі тесту. Для учасників із вадами слуху дозволеним є використання слухового апарату за запрошення сурдоперекладача. Для учасників із вадами зору - додаткове освтілення, лупи і зошити шрифтом Брайля, які підготволені із чотирьох предметів: українська мова, математика, історія України і біолоігя.

«Учасники, які потребують додаткових умов, мусять подати оригінал медичної довідки при реєстрації, і комісія регіонального центру розгляне заяву і подбає про відповідні умови. Дійсними будуть сертифікати за 4 роки: 2019 – 2022 роки. Ті, хто проходив ЗНО торік і хоче покращити результати з якогось одного предмету, може зареєструватись на один предмет», - акцентувала Лариса Середяк.

Зміни також очікують на охочих вступити до магістратури. Торік випускники бакалаврату, які вступали на магістратуру здавали іноземну мову через систему ЗНО, що називається єдиний втсупний іспит, і тільки правознавці здавали тест загальної навчальної компетентності. У 2022 році такий тест складатимуть ще 6 спеціальностей, серед яких журналістика, міжнародні відносини, соціальні науки тощо.

«Львівщина демонструє лідерство за результатами ЗНО. З розрахунку на 100 тисяч учнів, Львівська область посідає перше місце щодо найвищого показника по ЗНО. За це подяка і учням, і вчителям, і батькам. Окрім того, якщо проаналізувати ситуацію у розрізі типів закладів, то, скажімо з української мови середній показник у Львівській області вищий, ніж по Україні за всіма типами закладів», - резюмував Олег Паска.

Пробне тестування у 2022 році заплановано провести із двох предметів. В один день буде «Українська мова» і «Українська мова і література», а в наступний день - решта предметів. Реєстрація на пробне ЗНО розпочнеться у січні.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: