• Головна
  • Новини
  • Новому Роздолу загрожує комунальна катастрофа: заговорили про відставку Мальського

22.10.2019, 08:20

Новому Роздолу загрожує комунальна катастрофа: заговорили про відставку Мальського

Ополювальний сезон у Новому Роздолі та Новояворівську буде зірвано. Більше того, наразі в обласної і місцевих влад нема єдиного бачення того, як взагалі запусти ТЕЦи у цих містах.

Річ у тому, що 18 жовтня у Львівській ОДА відбулося засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо недопущення зриву опалювального сезону у містах Новояворівськ та Новий Розділ.

За підсумками комісії прийнято рішення щодо визнання ситуації надзвичайною у зв’язку із неспроможністю виконання взятих на себе зобов’язань управляючою компанією.

«Першочергове наше завдання – забезпечити людей теплом. 60 тисяч людей не можуть залишитись взимку без теплопостачання, відповідно наш пріоритет – якнайшвидше запустити тепло», - наголосив голова Львівської ОДА Маркіян Мальський.

Для недопущення зриву опалювального сезону на АТ «Укрзалізниця» покладено обов’язки здійснення функцій оператора систем розподілу відповідно до вимог Закону України «Про ринок електричної енергії» у містах Новий Розділ та Новояворівськ.

У межах засідання також вирішили, що частину коштів, необхідну для запуску ТЕЦів, першочергово на погашення заборгованості заробітної плати працівникам, співфінансуватимуть з обласного та місцевих бюджетів. Кошти скерують на поворотній основі, тобто згодом управитель  повинен їх повернути у бюджет.

Окрім того, департаменту розвитку та експлуатації ЖКГ Львівської ОДА спільно з органами місцевого самоврядування доручили забезпечити допомогу для виконання аварійно-ремонтних робіт та ліквідації проривів на аварійних ділянках мереж теплопостачання у м. Новий Розділ.

Засідання комісії з надзвичайцних ситуацій було закрите для журналістів, водночас депутатка Новороздільської міської ради Ірина Телька розповіла виданню Galnet, що ініціатива ОДА полягає у тому, що 3 млн гривень на зарплати працівникам ТЕЦ повинен виділити бюджет Нового Роздолу, а ще 3 млн – обласний бюджет. 

Однак Ірина Телька вважає, що органи місцевого самоврядування не можуть виділяти кошти приватним компаніям. Відтак, за її словами, якщо рада Нового Роздолу ухвалить таке рішення, то за це буде кримінальна відповідальність. Особисто вона за це не буде голосувати.

Понад те, вона готова винести на розгляд питання про висловлення недовіри голові Львівської ОДА Маркіяну Мальському. 

Нагадаємо, що Новояворівська та Новороздільська ТЕЦи нині не працюють, у них великі борги, зокрема із зарпати.

Крім того, треба сплатити борги перед НАК «Нафтогаз України» (за спожитий природний газ) та перед ДП «Енергоринок», а також слід створити абонентську базу та виставити абонентам рахунки за надані послуги. Про це, зокрема, ще у липні говорив директор департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА Назарій Романчук.

Раніше обидві теплоелектроцентралі належали компаніям, які  контролювали брати Ярослав та Богдан Дубневичі - ТОВ «Енергія-Новояворівськ», ТОВ «Енергія-Новий Розділ» та ТОВ «Енергія». Однак  у 2018 році у Львові затримали 4 посадовців цих фірм. Їм закинули причетність до крадіжки газу НАК «Нафтогаз України» на понад 1,4 млрд грн.

Потім суд наклав арешт на обидві ТЕЦки, а згодом передав їх Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Агентство визначило для теплових станцій нового управителя – до того невідому київську фірму «Гарант Енерго М».

Попри все опалювальний сезон 2018 року у Новому Роздолі і Новояворівську  було зірвано. Причини - не могли набрати на роботу кваліфікованих працівників, технічні неполадки, йшлося навіть про саботаж.  Все ж таки у листопаді тепло подали до квартир. Однак у січні 2019 року на новороздільській ТЕЦ сталася масштабна аварія, прорвало велику трубу, однак за короткий термін тепло знову подали до будинків.     

На фото - Новояворівська ТЕЦ, візит голови Львівської ОДА Маркіяна Мальського.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: