• Головна
  • Новини
  • Носите контактні лінзи? Дізнайтесь 5 правил безпеки, які вбережуть від ускладнень

14.12.2022, 11:55

Носите контактні лінзи? Дізнайтесь 5 правил безпеки, які вбережуть від ускладнень

Найперше навчіться перевіряти відповідність параметрів МКЛ вашому рецепту. Окрім рефракційної сили, там вказана кривизна рогівки

Найперше навчіться перевіряти відповідність параметрів МКЛ вашому рецепту. Окрім рефракційної сили, там вказана кривизна рогівки. Цей параметр визначає, наскільки округлою чи пласкою є рогівка та дозволяє обрати засоби корекції такої ж форми. Якщо ви замовляєте лінзи в інтернет-магазині оптики, при отриманні обов'язково перевіряйте їх параметри на упаковці. Під маркуванням BC вказаний радіус кривизни, DIA позначає діаметр пластинок, а PWR — оптичну силу. Якщо вам необхідна різна корекція для лівого та правого ока, перевіряйте показники на кожному блістері. 

Мийте руки перед кожним контактом з лінзами

Це перше, що говорить офтальмолог новим користувачам контактної оптики під час інструктажу. Таке просте, але надважливе правило дозволяє знизити ризик інфекційних захворювань очей. Використовуйте мило без барвників і сильних ароматизаторів. Витирайте руки чистим безворсим рушником. Користувачі часто недооцінюють важливість мати саме безворсий рушник, допоки не відчують дискомфорт від ворсинки, що потрапила під лінзу. 

Мінімізуйте контакт лінз із косметикою

Декоративна косметика та аерозолі призводять до найскладніших та найнебезпечніших забруднень контактної оптики. Часточки тіней та туші стають причиною появи сухих плям на поверхні пластинок, тому вони пропускають менше повітря до рогівки. Парфуми та дезодоранти осідають на лінзах, провокуючи запалення тканин ока. Найнебезпечнішим є лак для волосся — невелика кількість цього аерозолю здатна зіпсувати засоби корекції.

Як знизити ризики для очей:

  • Надягайте лінзи після нанесення макіяжу;
  • Знімайте їх перед вмиванням;
  • Закривайте очі, коли розпилюєте парфуми чи будь-який аерозоль;
  • Не використовуйте лак для волосся та не заходьте у приміщення, де нещодавно його розпилювали.

Дотримуйтесь режиму носіння

Щоб уникнути гіпоксичних ускладнень, варто дотримуватись рекомендованого режиму використання лінз. Моделі денного режиму не здатні забезпечити нормальний потік кисню, коли очі закриті. Тому в них небезпечно лишатись на ніч, та навіть дрімати вдень. Гіпоксичні ускладнення небезпечні, бо не мають відчутних симптомів. Найчастіше кисневе голодування виражається почервонінням білкової оболонки через вростання капілярів. Якщо ігнорувати початкові симптоми та переношувати лінзи, це призведе до набряку рогівки. 

Слідкуйте за станом контейнера 

Більшість користувачів дотримуються правил догляду за лінзами, але не усі правильно доглядають за контейнером. Важливо промивати контейнер щоразу, коли дістаєте засоби корекції. Злийте рідину, наповніть невеликою кількістю універсального розчину та протріть пальцем стінки комірок. Без механічного очищення на стінках залишиться наліт та бактерії. Після промивання контейнер варто ополоснути. Зберігайте його пустим та наповнюйте свіжим розчином перед опусканням контактних засобів. Змінюйте контейнер щоразу, коли купуєте нову пару лінз.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: