• Головна
  • Новини
  • Ніщо не обходиться Україні так дорого, як дешевий російський газ

05.11.2019, 20:06

Ніщо не обходиться Україні так дорого, як дешевий російський газ

У Нафтогазі заперечили можливість купівлі газу напряму у Газпрому на умовах російської компанії.

Про це повідомив голова Нафтогазу Андрій Коболєв, пише Громадське.

Він нагадав, що до перемоги Нафтогазу у Стокгольмському арбітражі над Газпромом Україна витрачала на імпорт російського газу більше коштів, аніж заробляла від його транзиту до Європи. Після перемоги — Україна заробила на транзиті більше, ніж витратила на імпорт газу, при тому, що купували газ не у Газпрому, а у країнах ЄС.

«Ми вже давно переконались, що ніщо не обходиться Україні так дорого, як дешевий російський газ. Коли наші відносини з Газпромом вдається зробити суто комерційними, баланс витрат суттєво змінюється на користь України», — повідомив Коболєв.

Голова Нафтогазу також нагадав, що відповідно до чинного контракту на транзит газу Газпром має постачати газ Україні за ціною, встановленою на німецькому енергетичному хабі, однак саме російська компанія відмовляється постачати газ до України напряму.

Нагадаємо, 28 жовтня у Брюсселі відбувся четвертий раунд тристоронніх переговорів між Україною, Росією та ЄС про укладання нового контракту на транзит російського газу через Україну. Під час переговорів українська делегація обговорила питання перегляду перемоги Нафтогазу в арбітражі над Газпромом, однак в уряді пообіцяли захищати інтереси України. Зазначимо, що наступний раунд переговорів про транзит газу перенесли на листопад 2019 року.

Чинний контракт добігає кінця 31 грудня 2019 року. Щороку транзит приносить Україні 3 мільярди доларів.

30 жовтня Данія надала дозвіл дочірній компанії Газпрому Nord Stream 2 AG, яка займається будівництвом «Північного потоку-2», звести трубопровід у своїх територіальних водах. У Нафтогазі повідомили, що це рішення було очікуваним. За допомогою цього газопроводу Росія зможе транспортувати газ до Європи в обхід України, унеможлививши отримання державою транзитних доходів.

Зазначимо, що Росія піднімала питання надання дозволу на будівництво «Північного потоку-2» на нещодавніх переговорах про транзит газу через Україну, що відбулися у Брюсселі. Зокрема, про це російська делегація розмовляла з представниками Єврокомісії.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: