• Головна
  • Новини
  • Незабаром назвуть дату обміну між Україною і ОРДЛО - Зеленський

03.02.2020, 18:33

Незабаром назвуть дату обміну між Україною і ОРДЛО - Зеленський

Також за словами президента, вже розпочалася робота щодо проведення обміну між Україною і РФ.

Незабаром буде названа дата обміну утримуваними особами між Україною і ОРДЛО, заявив український президент Володимир Зеленський під час спільної пресконференції з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом. Також Зеленський сподівається, що скоро стануть відомі дати обміну між Україною і Росією, пише DT.ua.

"Перший напрямок - це обмін наших полонених, які перебувають в ув'язненні на тимчасово окупованій території (Донбасу – ред.). Там готується список, список дуже великий. Ми вже передали цей список, він буде узгоджуватися в Мінську. Я думаю, що найближчим часом будуть дати першої частини наших полонених. Чому першої - тому що там дійсно дуже багато людей", - заявив Зеленський.

Також за його словами, вже розпочалася робота щодо формування списків для обміну утримуваними особами між Україною і Росією.

"Другий трек - це розмова з російською стороною про обмін наших громадян, що перебуваються в Криму або на території РФ. Почалася робота, я впевнений, що найближчим часом будуть дати, і суспільство побачить списки", - зауважив Зеленський.

Він підкреслив, що більшість громадян України, яких незаконно утримують на території РФ і анексованого Криму, є кримськими татарами. У свою чергу Ердоган заявив про рішення забезпечить житлом близько 500 сімей кримських татар.

"Я сказав про це міністру фінансів, і він проведе відповідні переговори зі своїм українським візаві. Буде встановлений кошторис, і повністю побудовано житло для цих сімей, я в цьому впевнений", - заявив Ердоган.

Раніше Володимир Зеленський заявив про те, що Україна проводить переговори щодо звільнення утримуваних громадян, які перебувають на окупованій території і в РФ. "Два треки, два списки. Список ми погодили у Мінську, будемо доповнювати перелік встановлених осіб", зазначив президент. Однак, омбудсмен РФ Тетяна Москалькова заявила про те, що у неї немає підтверджує інформації про нові домовленості.

29 грудня 2019 року на КПВВ "Майорське" відбувся обмін утримуваними особами між Україною і підконтрольними Росії терористичними угрупованнями "Л-ДНР". З окупованої території повернулися 76 людей: четверо зі "списку на обмін" вирішили залишитися з родинами в ОРДЛО. Серед звільнених українців: 12 бійців ЗСУ і 64 цивільних заручники.

Українська сторона видала бойовикам 127 осіб, ще 14 відмовилися повертатися на тимчасово окуповані території. Зокрема, п'ятьох колишніх "беркутівців", яких звинувачують у розстрілі 48 беззбройних людей на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року.

Звільнений журналіст Станіслав Асєєв, який два з половиною роки перебував у полоні "ДНР", в інтерв'ю для DT.UA заявив, що в попередніх обмінних списках були люди, які безпосередньо брали участь у тому, що відбувалося в донецькій в'язниці "Ізоляція". За його словами, ті, хто брали участь у знущаннях і тортурах, були й у попередніх обмінах, деякі з них все ще на свободі. Асєєв переконаний, щоб уникнути таких помилок, списки мають переглядати ті люди, які безпосередньо повернулися в Україну в процесі обміну. 

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: