13.09.2021, 10:23

Нешляхетна кончина судді Писанця

У двадцяту річницю нью-йоркської трагедії, яка трапилась 11 вересня, троє українських представників судово-силової системи щось не поділили під час гучного дозвілля із алкогольним застіллям. У результаті побутової п’яної бійки настав безславний кінець життєвої стезі Віталія Писанця, скандально відомого столичного судді.

На сайті Печерського районного суду 12 вересня з’явилось термінове повідомлення: «Судові засідання у справах під головуванням судді Писанця В.А. з 13 вересня 2021 року не відбудуться і знімаються з розгляду без наступної дати. Найближчим часом буде здійснено перерозподіл судових справ судді до розгляду іншими суддями Печерського районного суду м. Києва».

У понеділок, 13 вересня 2021 року, Віталій Писанець наче кудись поспішав після роботи. Він запланував собі попрацювати без обіду й орієнтовно до 15 години розглянути 19 судових проваджень. Не склалось, не так лягла карта життя.

У свій останній життєвий путь Віталій Писанець подався надвечір 11 вересня до обійстя адвоката Петра Онопенка – старшого партнера юридичної фірми «Onopenko Partners». Обійстя розміщене в елітному селі Погреби, яке  розташоване орієнтовно за два кілометри від київського житлового масиву Троєщина.

За версією сайту OBOZREVATEL, у погребинській садибі зустрілись адвокат, суддя і слідчий столичного Солом'янського управління поліції. Сиділи собі за столом, гомоніли, дегустували алкогольні напої і побились.

У двобою зійшлись слідчий і суддя, який надавав стусанів поліцаю і вийшов переможцем. Але згодом суддя несподівано перечепився через вазу, яка впала на підлогу під час бійки, впав, із носа пішла кров, у нього відірвався тромб і він вже не підвівся. Товариші по чарці намагались надати судді допомогу, проте не зуміли, отож викликали швидку допомогу.

Працівники відділу комунікації поліції Київської області повідомили, що поліція підтвердила факт смерті одного із столичних судів у селі Погреби Броварського району. Офіс Генерального прокурора зазначив, що Київська обласна прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство).

Із розрізненої інформації, яка поширюється в соціальних мережах, спробуємо вибудувати логічну версію цієї неординарної події.

Особистість екссудді

Покійний суддя Віталій Писанець був специфічним чиновником третьої гілки влади.  Свою суддівську кар’єру він розпочав у 1998 році в Луганській області як суддя Свердловського міського суду (сьогодні місто Довжанськ).

У липні 2012 року невідомі побили голову Свердловського міського суду Віталія Писанця. Потерпілого доставили у лікарню Свердловська з переломом черепа й сильним крововиливом. Пізніше його перевели в обласну реанімацію, де він перебував у важкому стані.

За однією версією, напад на суддю був пов’язаний з його  професійною діяльністю, а за другою – через зловживання службовим становищем, а за третьою – внаслідок не виконаних зобов’язань перед кримінальними структурами.

ЗМІ, які широко висвітлювали окремі сторінки біографії покійного судді, не звернули уваги на вагомий факт. Людина, маючи такі важкі травми півкуль головного мозку, не може отримати дозвіл на зброю, водійські права, працювати на посадах, де вирішуються долі громадян. Натомість Віталій Писанець не лише працював у столичному «козирному» суді, а й розглядав судові провадження Віктора Медведчука, Павла Шеремета та інші резонансні справи.

Остання колективне дозвілля

Можемо припустити, що поліції було потрібно вирішити з покійним суддею якусь справу в неформальній обстановці. Для зустрічі було обрано садибу Петра Онопенка, брата колишнього голови Верховного Суду України Василя Онопенка. Братові екссудді Верховного Суду Віталій Писанець відмовити не міг. Він або знав, що їде на ділову зустріч, або вже був поставлений перед фактом присутності слідчого.

Під час застілля з’ясувалось, що суддя Віталій Писанець і слідчий Євген Хоменко не можуть дійти згоди. Тоді поліцейський штовхнув суддю, а суддя у відповідь надавав йому стусанів. Господар обійстя, адвокат Петро Онопенко, їх втихомирив, отож компанія ще 40 хвилин відносно мирно споживала алкогольні напої.

ЗМІ пишуть, що далі суддя перечепився через вазу і впав, що ніяк не узгоджується з логікою. Швидше за все, через 40 хвилин підступний «зелений змій» шепнув на вухо поліцейському, що він таки повинен взяти реванш над суддею. І тоді ваза, яка стояла на столі, розбилась об голову судді. А оскільки суддя вже мав травму голови у 2012 році, він упав наче скошена стеблинка. Можливо, що й справді відірвався тромб.

Можемо припустити, що суддя іще подавав ознаки життя, тому що поліцейський і адвокат нічого кращого не вигадали, як зателефонувати родині Віталія Писанця, аби ті приїхали і забрали додому п’яного суддю. Допоки син і зять судді дістались у село Погреби із Голосіївського району Києва, минув час. Вони, побачивши стан судді, негайно викликали швидку допомогу, однак поки медики приїхали до будинку адвоката Петра Онопенка, суддя Писанець вже подався у пенати богині Феміди.

Поліція, яка прибула на виклик, констатувала: тіло судді лежало на підлозі у вітальні будинку, поруч – уламки розбитої вази, на одязі були плями бурого кольору, видимих слідів насильства на тілі покійного не виявили. Очевидно, орієнтовно двома годинами раніше суддя і поліцейський вели безконтактний рукопашний бій.

Тепер правоохоронці чекають на висновки експертизи щодо причини смерті Віталія Писанця. А співробітники Державного бюро розслідувань проводять із поліцейським Євгеном Хоменком та адвокатом Петром Онопенком слідчі дії стосовно перевірки їхньої версії трагічних обставин колективних посиденьок.

Слідчому Солом’янського районного відділу ймовірно загрожує кримінальна відповідальність за частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство), а господареві будинку, де трапилась трагедія – ймовірно за частиною 1 статті 136 ККУ (ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані).

Адвокат може відбутись або штрафом від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до 6 місяців. Поліцейському загрожує ув’язнення від 7 до 15 років.

Ярослав ЛЕВКІВ, приватний журналіст, спеціально для WestNews

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: