• Головна
  • Новини
  • Не стоп-кадр: чому Зеленський привів в свій Офіс «яструба» Януковича

10.08.2020, 17:45

Не стоп-кадр: чому Зеленський привів в свій Офіс «яструба» Януковича

Відсутність продуманої і зваженої кадрової політики, на переконання експертів, є ключовою «больовою точкою» президента Зеленського.

Про те, як одіозні персонажі отримують кабінети на Банковій попри критику з боку громадськості, і до чого це може привести, розбиралася Lenta.UA.

Дійсно, нинішній глава держави часто в питаннях призначення на високопоставлені пости тих чи інших людей, діє спонтанно-ситуативно, не замислюючись про можливі репутаційні наслідки, а також рейтингові втрати - свої безпосередньо і Зе-команди в цілому. І якщо на зорі свого президентства Володимир Зеленський робив ставку на своїх знайомих з дитинства, колишніх колег по «95 Кварталу» і в цілому, на «нові обличчя в політиці», то зараз тактика суттєво змінилася. Причому, далеко не факт, що в кращу сторону...

Днями глава держави підписав указ про призначення заступником керівника Офісу президента (ОП) Олега Татарова, який надалі буде відповідати за формування державної політики в сфері правоохоронної діяльності, а також експертно-аналітичне забезпечення роботи ОП.

Олег Татаров - колишній чиновник Міністерства внутрішніх справ. Він займав посаду заступника начальника Головного слідчого управління МВС під час Революції гідності. Саме він займався питанням затримання учасників протесту і просуванням кримінальних справ проти них. Татарів також поширював звинувачення на адресу майданівців, заявляючи, що протестуючі стріляли самі в себе, а тодішня міліція зброя не застосовувала.

Олега Татарова звільнили з посади заступника начальника Головного слідчого управління МВС незабаром після Майдану - 4 квітня 2014 наказом міністра Авакова. Восени 2015-го Татарів звернувся з позовом до Окружного адмінсуду Києва, в якому вимагав скасувати наказ про його звільнення. У грудні 2016 року ОАСК задовольнив позов Татарова. В ході судових слухань Татарів відзначав, що ніякого рапорту про звільнення не подавав, хоча саме добровільне прохання про відставку фігурувало в ЗМІ як аргумент для його відсторонення.

Апеляційний суд, який згодом розглядав справу за скаргою МВС, залишив рішення ОАСК в силі, вказуючи на те, що профільне міністерство не надало жодних доказів. Фінальне рішення в цій справі - постанова Касаційного адміністративного суду - було винесено зовсім недавно - 9 липня 2020 року. І в цьому випадку Феміда також зайняла сторону Татарова, який сьогодні і «сплив» на Банковій.

Як кажуть в кулуарах, протекцію одіозному чиновнику часів Януковича встановив глава ОП Андрій Єрмак. А ось віддуватися за залучення до влади настільки неоднозначної фігури довелося президентові. Якраз після того, як указ про призначення Татарова став надбанням громадськості, журналісти попросили Зеленського прокоментувати дане кадрове рішення. «Що стосується цієї людини... Ми всі жили за часів Януковича. Але деякі люди бігли разом з паном Януковичем. А в принципі, багато людей залишилося нормальних, які не зрадили Україну. Мені здається, що це несправедливо: всіх людей, які очолювали ту чи іншу гілку влади за часів Віктора Федоровича Януковича, вважати ким-то, як би сказати, зі старої влади», - заявив президент. За словами Зеленського, для нього все ті, хто займав керівні посади за часів Порошенка, також «вже стара влада, а й там були досвідчені люди, також, як і за часів Януковича». «Головне, щоб людина була чесною. Зараз, мені здається, в нашій країні, щоб змінити Україну, моральна сторона найголовніше - те, чого не вистачає багатьом чиновникам, депутатам багатьом», - резюмував гарант.

Аргументація Зеленського щодо чесності і моралі Татарова, який для багатьох став обличчям переслідування активістів, викликала шквал емоцій у соцмережах. Як відомо, 18-20 лютого 2014 стали найкривавішими в ході всієї Революції Гідності. Тоді в результаті протистоянь в центрі Києва загинули 80 активістів і 13 правоохоронців. 19 лютого 2014-го, під час спільного брифінгу Служби безпеки України (СБУ) і Міністерства внутрішніх справ (МВС) Олег Татаров заявив, що «працівники міліції не використовували вогнепальної зброї». Також він стверджував, що деякі із загиблих мітингувальників мали поранення в потилицю, що нібито може свідчити про те, що стріляли в них люди, які були поруч, а не міліціонери.

Усі ці тези, висловлені Татарова, що не були доведені на судовому рівні. Це - до слова про чесність чиновників, до якої апелює Володимир Зеленський. Що ж стосується моралі новоспеченого заступника керівника Офісу президента, тут теж чимало запитань. Покинувши після Євромайдану органи МВС, Татарів зайнявся адвокатською практикою і виступав в судах захисником таких неоднозначно сприймаються в суспільстві персонажів, як екс-прем'єр Азаров, колишній заступник голови Адміністрації Януковича Портнов і нардеп Вадим Новинський.

«Призначення президентом Олега Татарова заступником глави свого офісу - плювок у всіх, кому не байдужі цінності Майдану», - написав у себе в Facebook юрист Роман Маселко, який зіграв ключову роль в роботі Громадської ради чесноти при реформуванні Верховного суду (ВСУ).

Багато коментаторів в контексті призначення Татарова на керівну посаду в ОП, згадують вересень 2014 року, коли призначений президентом Порошенком глава Херсонської ОДА Андрій Путілов бачив Татарова своїм заступником. Проти цього обурилися всі місцеві активісти, в тому числі, нині покійна Катерина Гандзюк, і кадрове рішення надалі відклали. Журналіст Олексій Братущак, нагадавши, що він тоді їздив робити сюжет про ймовірне призначення «переслідувача майданівців в Херсон», констатує: «Кадрова політика - одна з головних проблем Порошенка, його ж і погубила. Ну що ж, пан Зеленський, велкам ту зе клаб».

Після невдалої спроби повернутися у владу, нехай навіть на регіональному рівні, про кроки Татарова до продовження чиновницької кар'єри відомо не було. Поки в квітні 2020-го не з`явилася інформація про наміри призначити Татарова заступником керівника Офісу президента. Тоді «Ініціативна група постраждалих/поранених на Майдані» закликала президента Зеленського не робити цього. «Людина, яка була безпосередньо причетна до переслідувань майданівців, тепер повинна очолити весь правоохоронний блок, який покликаний розслідувати ці злочини. Ми вимагаємо відповіді від влади і особисто від президента. У лютому він зустрічався з сім'ями Героїв Небесної Сотні і, дивлячись в очі батькам і дружинам, говорив, як для нього важливий подвиг «наших братів і сестер». Ми вимагаємо припинити призначати на вищі державні посади зрадників Януковича і чітко озвучити свою позицію в цьому питанні», - йдеться в листі.

Однак Зеленський позначив чітку позицію, давши «добро» на призначення Татарова, оскільки підписуючи указ, йому повинні були як мінімум дати аналітичну записку на кандидата, де приховати його професійний бекграунд апріорі неможливо.

«Зеленський і Єрмак відкрито демонструють цим призначенням своє ставлення до Революції Гідності і принципів, які вона сповідує. Чинна влада вже навіть не приховує, що їй потрібні люди Януковича у владі. Практично всі тепер уже остаточно повинні зрозуміти, що, підтримавши Зеленського, вони проголосували за реванш і контрреволюцію. Можливо, Татаров повинен себе проявити на місцевих виборах, координуючи правоохоронні органи проти мерів, які не сприймають некомпетентність і спроби центральної влади керувати місцевим самоврядуванням. Тому чинної влади і потрібні люди, які будуть виконувати будь-які вказівки і говорити на біле чорне і навпаки», - зазначає політолог Віталій Бала.

Дуже дивним рішенням призначення колись одіозного персонажа, називає «пришестя» Татарова в головний офіс країни політолог Володимир Фесенко. У цілому, експерти, коментуючи даний кадровий хід Зеленського, акцентують, що в ОП фактично створюється тіньовий МВС, а це явно не піде на користь влади, яка, незважаючи на свою строкатість, досі демонструвала командну гру.

Наталія Ромашова

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: