16.10.2021, 18:05

Навіщо ми миємо руки

У давнину і в середні століття звичай мити руки після прийому їжі був широко поширений, тому що столові прибори в побуті були відсутні.

У вищому англійському суспільстві до 19 століття вважалося хорошим тоном подавати після їжі одночасно з десертом «вази для ополіскування пальців». Такий звичай був прийнятий і в ісламському світі. Іудейський рабин Хійя, який жив в Палестині в 3 столітті до Різдва Христового, говорив, що завдяки миттю рук покращується зір, тому що у равинів було прийнято після трапези занурювати пальці в сіль, а сіль з Содому викликає сліпоту. При вознесінні молитви подяки після їжі очі прикривали пальцями або долонями для підвищення концентрації уваги. Миття рук запобігало контакт очей з сіллю, яка була на пальцях.

На сьогоднішній день миття рук займає одне з провідних місць в нашому повсякденному дотриманню гігієні. Ми миємо руки перед їжею, після відвідування туалету, після перебування в громадському транспорті, на вулиці і т.д. Навіщо ми це робимо?

Нині відома маса інфекційних захворювань, які передаються через брудні руки. Багато з них так і називаються «хворобами брудних рук». Це дизентерія, сальмонельоз, шигельоз, вірусний гепатит А, глистні захворювання, і навіть вірус грипу теж може передаватися через брудні руки.

А що робити, якщо мило і вода недоступні? Відповідь проста. Користуйтеся алкогольвміснимі антисептиками, які можна завжди носити з собою, захищаючи свій організм від шкідливих мікроорганізмів.

Особливу увагу миттю рук приділяється в лікувальних установах. Ще в 1847 році в 1-й акушерській клініці Віденської загальнопрофільної лікарні доктор Земельвейс з сенсаційним успіхом ввів антисептичну обробку рук 4- процентним розчином хлорного вапна при допомозі породіллі. Завдяки цьому вдалося значно знизити рівень смертності серед породіль, так як за його спостереженнями родова гарячка була наслідком забруднення рук лікарів і студентів медиків гнилісними органічними речовинами тваринного походження.

І сьогодні більшість внутрішньолікарняних інфекцій переноситься через руки. Це відбувається при недотриманні правил гігієнічної обробки рук персоналом або при зіткненні з поверхнями.

При прямому одноразовому контакті з поверхнею стикається від 4 до 16% поверхні рук, після 12 контактів - приблизно 40% поверхні рук. Руки постійно заселені мікроорганізмами. Мікрофлору шкіри людини поділяють на резидентну - постійно виявляють на руках, і транзиторну - не визначається на руках постійно. Передача мікроорганізмів через руки залежить від здатності їх виживати на руках, від їх кількості і від вологості шкіри.

Для того, щоб видалити максимальну кількість мікроорганізмів, необхідно уважно ставитися до дезінфекції рук:

1. Зняти всі прикраси, у тому числі годинники та браслети.

2. Змочити руки водою.

3. Нанести порцію мила.

4. Енергійно терти руки протягом 30 секунд по такій техніці: - Долонею об долоню; - Зовнішню сторону долонь спочатку правою рукою, а потім лівою; - Схрестити пальці однієї руки з іншою, терти між пальцями; - Однією рукою накривати іншу руку "замком" і терти в п'ястно-фаланговой зоні спочатку однією потім іншої руки; - Енергійно терти коловими рухами великі пальці обох рук; - Кінчиками пальців правої руки терти долоню лівої руки і навпаки.

5. Ретельно змити мило під проточною водою.

6. Насухо витерти руки одноразовим паперовим рушником. Будьте здорові!

15 жовтня  був Всесвітній день чистих рук!

Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: