• Головна
  • Новини
  • Національний банк України ініціює зміну назви розмінних монет з «копійка» на «шаг»

02.09.2024, 21:31

Національний банк України ініціює зміну назви розмінних монет з «копійка» на «шаг»

Національний банк України оголосив про ініціативу перейменування розмінних монет з «копійка» на «шаг». Такий крок спрямований на відновлення історичної справедливості, сприяння дерусифікації та відродження національних традицій у грошовому обігу України. 

Про це повідомляє пресслужба НБУ, пише WN.

Голова Національного банку України Андрій Пишний зазначив: «Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва для розмінної монети як «копійка» фактично є символом московської окупації. Сьогодні український народ повертає собі все, що було несправедливо в нього вкрадене та понівечене кремлівськими наративами. Ми маємо своє, питомо українське, слово для визначення дрібних монет – це слово «шаг» ».

У Нацбанку пояснюють, що повернення назви «шаг» українським монетам допоможе відновити їхню національну ідентичність і очистити грошовий обіг України від російського впливу. Адже назва «копійка» має московське, імперське походження і нині використовується лише у країнах, ворожих до України.

Ініціативу підтримує наукова спільнота. Історики Національного банку вивчали використання назв монет, грошової лічби та традицій накопичення багатства в Україні. Старший зберігач фондів Музею грошей НБУ, доктор історичних наук Андрій Бойко-Гагарін наголосив: «Суто українською назвою для дрібних монет є «шаг». Її повернення до сучасного грошового обігу – логічне та науково обґрунтоване».

Наукові висновки фахівців НБУ підтримали Інститут історії України та Інститут мовознавства ім. О. Потебні. «Повернення назви «шаг» відродить національні традиції в номінації грошей і розірве зв'язок з колоніальною російською лінгвокультурою», – зазначив заступник директора Інституту мовознавства Олександр Скопненко.

Національний банк розробив пропозиції щодо законодавчих змін, які передбачають заміну назви монет з «копійка» на «шаг» із співвідношенням 1:1. Водночас НБУ не планує вилучати монети «копійка» з обігу, вони функціонуватимуть паралельно з «шагами». Це дозволить уникнути додаткових витрат на утилізацію та виробництво нових монет і не вплине на інфляцію.

Історично монети «шаг» використовувалися на території України від часів Гетьманщини до доби Української революції 1917–1921 років. У 1918 році Центральна Рада закріпила їхню назву законодавчо, однак через економічні складнощі карбування монет не було втілено.

Тепер Нацбанк пропонує відродити цю практику і внести відповідні зміни до законодавства України. Якщо Верховна Рада ухвалить ці пропозиції, НБУ розпочне карбування та введення в обіг монет номінованих у «шагах».

Презентаційні матеріали щодо шагів – тут.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: