• Головна
  • Новини
  • На військове кладовище в Дубному принесли вінок від комуністів

14.04.2021, 11:38

На військове кладовище в Дубному принесли вінок від комуністів

Депутатка Верховної ради з Рівного Соломія Бобровська звернулася до правоохоронців через вінок з написом "комуністичної партії", який принесли на військове кладовище в місті Дубно.

Про це вона написала на своєму Facebook, - пише Суспільне 

У поліції почали розслідування, а місцеві дослідники історії стверджують, що у цій братській могилі поховані не лише визволителі міста, а й "стрибки" з карателями НКВС.

Народна депутатка Соломія Бобровська звернулася до правоохоронців, аби ті встановили, хто саме поклав вінок з надписом "Від комуністичної партії" біля пам'ятника на військовому кладовищі у Дубні.

Вінок сфотографували та опублікували світлини у соцмережах місцеві жителі ще 17 березня під час вшанування річниці вигнання з міста нацистів.

"І яке ж було здивування, коли на офіційній події з’явились члени комуністичної партії, забороненої ще з 2015 року. У присутності влади міста, вони поклали до пам’ятника квіти з надписом "Від комуністичної партії", – сказала Соломія Бобровська.

Вона додала, що звернулася до правоохоронців, аби ті надали правову оцінку та розслідували, хто та навіщо поклав цей вінок з надписом.

У Нацполіції Бобровській відповіли: за фактом публічного використання символіки комуністичного режиму відкрили кримінальне провадження. Досудове розслідування проводять працівники Дубенського районного управління поліції.

"Досудове розслідування триває. Поліцейські встановлюють осіб, причетних до вказаного кримінального провадження", – розповіла пресофіцерка Нацполіції області Катерина Загурська.

Вона уточнила, що деталей розслідування наразі правоохоронці розголошувати не можуть. Рішення у справі прийме суд по завершенню досудового розслідування.

Суспільне звернулося до міського голови Дубна Василя Антонюка за поясненнями. Мер повідомив, що вінок з надписом уже стояв біля пам'ятника, коли працівники міської ради прийшли на кладовище.

"Я був присутній при всіх цих речах. Коли ми прийшли покладати, то цей віночок вже там стояв. Цьому ніхто не приділив уваги, хто його знає хто і з якою метою його там поставив", – сказав Василь Антонюк.

Говорити про наявність у місті осіб з комуністичними поглядами мер не став, мотивуючи це відсутністю комуністичної партії у реєстрі.

Дубенський історик, який досліджував історію військового кладовища, розповів Суспільному, що варто звернути увагу не лише на вінок з написом, а й на те, кому саме його покладено.

"На цьому кладовищі поховані так звані "стрибки" та "енкавеесники", які причетні до розстрілу репресованих у Дубенській тюрмі. Їх сюди перепоховали з Луцького перехрестя. Окупанта з Дубенщини прогнали набагато раніше, ніж померли ці люди, вони тут воювали з "бандерівцями", а не з окупантом", – розповів колишній журналіст та дослідник історії Дубенщини Петро Яковчук.

Чоловік зазначив, ті, хто справді воював на стороні української державності, а не проти неї, поховані в іншому місці, а тому, на його думку, носити вінки НКВС та поминати їхню пам'ять – недоречно, зокрема, й через декомунізацію.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: