• Головна
  • Новини
  • На саміті Ради Європи підписали декларацію про створення реєстру збитків, завданих агресією РФ. Україна відреагувала

17.05.2023, 13:25

На саміті Ради Європи підписали декларацію про створення реєстру збитків, завданих агресією РФ. Україна відреагувала

На саміті Ради Європи підписали декларацію про створення реєстру збитків для України як перший крок до міжнародного механізму компенсації жертвам агресії РФ

Про це йдеться в повідомленні на сайті Ради Європи.

43 країни та Європейський Союз приєдналися або заявили про намір приєднатися до реєстру, створеного учасниками саміту глав держав та урядів Ради Європи, який проходив у Рейк'явіку 16-17 травня.

Генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич сказала, що "рішення створити реєстр збитків під егідою Ради Європи є історичним рішенням". За її словами, "це допоможе жертвам зафіксувати їхні збитки та є життєво важливим для будь-якого механізму компенсації. Підтримане дуже великою коаліцією держав-членів і держав, що не є членами, а також ЄС, це одне з перших юридично обов’язкових рішень щодо притягнення Росії до відповідальності за її дії".

Реєстр збитків від російської агресії створено на початковий термін три роки, він діятиме в Нідерландах, а офіс-супутник буде розташовано в Україні.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль подякував Раді Європи та всім державам-учасницям, які підтримали це рішення.

"Реєстр є важливим етапом на шляху до справедливості та відшкодування Україні та українцям збитків, які Росія завдала своєю жорстокою війною. Тепер необхідно забезпечити безпосередньо роботу Реєстру, аби постраждалі від російської агресії могли подавати свої заяви", - зазначив він.

"Наша мета — створення комплексного механізму компенсації, який забезпечить виплату Росією повного відшкодування Україні відповідно до міжнародного права. Зокрема за рахунок російських активів у світі. Рухаємося до мети разом із партнерами", - додав очільник уряду.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: