• Головна
  • Новини
  • На сайті Ради з'явився текст законопроєкту Зеленського про громадянство

03.12.2021, 13:10

На сайті Ради з'явився текст законопроєкту Зеленського про громадянство

Президент Володимир Зеленський пропонує дозволити надання громадянства України громадянам держави-окупанта чи держави-агресора через політичні мотиви.

Про це йдеться у президентському законопроєкті №6368 "Про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України", зареєстрованому на сайті Верховної Ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, глава Української держави пропонує запровадження декларації про відмову від іноземного громадянства та визнання себе лише громадянином України іноземцем у низці випадків, серед яких іноземець, зокрема, «є громадянином держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом, та зазнав у країні своєї громадянської належності переслідувань через політичні мотиви, що підтверджується документом, передбаченим цим Законом, або є одним із подружжя такої особи, або є дитиною такої особи».

Окрім того, законопроєкт передбачає можливість надання українського громадянства іноземцям, які в установленому законодавством України порядку проходять або проходили військову службу за контрактом у Збройних силах України, Національній гвардії України, або є одним із подружжя такої особи, або є дитиною такої особи.

Також передбачено надання громадянства України іноземцю, «який має визначні заслуги перед Україною або прийняття якого до громадянства України становить державний інтерес для України, або є одним із подружжя такої особи, або дитиною такої особи».

Законопроєктом переглядаються підстави для втрати громадянства України. Зокрема передбачається, що такими підставами є: використання повнолітнім громадянином України, який має громадянство (підданство) іноземної держави, на території України паспортного документа іноземця, наслідком якого є створення загроз національній безпеці, національним інтересам України; встановлення факту проходження військової служби за контрактом (у добровільному порядку) у державі, визнаній Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом, особами, які на момент проходження військової служби мали (мають) громадянство України.

Загалом документ актуалізує положення законодавства у сфері громадянства, зокрема підстав і порядку набуття та припинення громадянства України.

Проєкт закону розроблено у зв’язку з рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 26 лютого 2021 року «Про невідкладні заходи щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства», введеного в дію Указом Президента України від 4 березня 2021 року.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський напередодні вніс до Верховної Ради п’ять законопроєктів у сфері громадянства.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: