06.08.2021, 14:35

На екссуддю Чауса надягли електронний браслет

Детективи Національного антикорупційного бюро вдягли електронний браслет на колишнього суддю Дніпровського районного суду міста Києва Миколу Чауса, якого підозрюють в одержанні неправомірної вигоди.

Про це «Слово і діло» повідомили в антикорупційних органах правопорядку.

Наразі на екссуддю вдягли електронний браслет і він перебуває під цілодобовим домашнім арештом. Запобіжний захід триватиме до 18 серпня, оскільки саме тоді закінчуються строки досудового розслідування. За даними «Слово і діло», швидше за все, до цієї дати антикорупційні органи правопорядку завершать досудове розслідування і відкриють матеріали стороні захисту.

За даними слідства, Чаус у 2015-2016 роках неодноразово вимагав хабаря від обвинуваченої Світлани Сасевич. За ці гроші він нібито пообіцяв винести такий вирок, аби обвинувачена не потрапила за ґрати. 9 серпня 2016 року, як стверджувало НАБУ і САП, Чаус біля своєї машини Toyota Land Cruiser Prado 150 отримав 150 тисяч доларів хабаря. Після цього екссуддя сів за кермо і поїхав у бік озера Малинівка на Троєщині до Садового товариства «Приозерне». На березі він розділив суму неправомірної вигоди на дві частини: 80 і 70 тис. дол. Першу частину поклав у 2-літрову банку і закопав, а решту – теж поклав у банку, але залишив у машині.

Того ж дня 9 серпня 2016 року ввечері Чаус вийшов з нарадчої кімнати і ухвалив вирок, яким засудив Сасевич до п’яти років позбавлення волі без конфіскації майна, але звільнив її на іспитовий строк у півтора року. На той момент судді мали імунітет і їх не можна було затримувати навіть одразу після скоєння злочину. Для цього необхідний був дозвіл Верховної ради. Тож Чауса відпустили і потім не змогли знайти за місцем проживання. Підозру екссудді направили поштою за місцем реєстрації та ще один екземпляр віддали особисто дружині. Пізніше його двічі намагалися викликати до НАБУ, але Чаус не з’являвся. 16 серпня його оголосили в розшук. Лише 6 вересня 2016 року Верховна рада надала дозвіл на арешт. На той час Чауса вже не було в країні, його вивезли в Молдову.

Нагадаємо, 30 липня екссуддю Чауса знайшли у Вінницькій області та доставили до приміщення СБУ. Спочатку його адвокату Ростиславу Кравцю повідомляли, що Чауса немає у приміщеннях спецслужби.

Пізніше у СБУ підтвердили, що Чаус у них, але заперечили його переховування. Як стверджують в органі, екссуддя не затриманий, має статус потерпілого у справі про його викрадення і тому до Чауса застосували заходи безпеки. Після цієї заяви адвокат Кравець зміг зустрітися зі своїм клієнтом. Але вже 3 серпня він не зміг повторно поспілкуватися з Чаусом.

Після цього НАБУ затримало екссуддю в лікарні Феофанія. Про місце перебування Чауса їм розповіли в СБУ. Надалі Вищий антикорупційний суд відправив його під цілодобовий домашній арешт. Адвокат Чауса заявив, що вони будуть оскаржувати запобіжний захід.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: