• Головна
  • Новини
  • На Закарпатті триває видовищний фестиваль “Битва різьбярів”

08.08.2019, 16:35

На Закарпатті триває видовищний фестиваль “Битва різьбярів”

Упродовж тижня 14 майстрів із Закарпаття та інших областей України облаштовують "Алею різьби" на території Великобичківського ліцею.

Вперше фестиваль організували у 2017 році, повідомив «Перший».

На території ліцею росли аварійні дерева, які становили небезпеку для дітей. Так і виникла ідея їх не просто обрізати, а створити справжній мистецький парк.

Саме у Рахівському районі неабияк відновлюють гуцульські промисли: різьбярство, ткацтво, килимарство. Традиції унікальні, родзинка краю, тож ми вирішили у такий спосіб зафіксувати культурну спадщину гуцулів – зазначає директорка Великобичківського ліцею Лілія Ільчук.

Подорожуючи Рахівщиною, туристи не оминають “Алею різьби”, адже за три роки видовищні композиції стали перлиною селища. Цьогоріч тема вільна, що дало поштовх новим ідеям. Гуцульське весілля, композиція із народних музик, карпатські мольфари, символи народження вогню та становлення миру – майстри не обмежувалися у своїх фантазіях. Обмінятися досвідом приїхали різьбярі з Міжгірщини, Івано-Франківщини, Ужгорода та Одеси. Хтось працював стаместкою, а хтось одразу кількома бензопилами.

Прокіп Ігнатюк приїхав із Костилівки. Чоловіку за 70, проте окрім власного хобі, він веде гурток різьбярства, де навчає дітлахів мистецьким секретам. У змаганнях бере участь не вперше, проте, як і решта майстрів зазначає: там, де панує натхнення, не залишається місця конкуренції.

Майстри приїжджають за енергією та спілкуванням, а для тамтешніх місць різьбярство – древня традиція. Яку необхідно відновлювати та популяризувати для майбутніх поколінь.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: