• Головна
  • Новини
  • На Хмельниччині селяни однієї з громад самотужки ремонтують дорогу

31.03.2021, 16:59

На Хмельниччині селяни однієї з громад самотужки ремонтують дорогу

Троє жителів сіл Мала Клітна і Волиця Друга, що у Заслучненській територіальній громаді Хмельницького району, самотужки взялися за ямковий ремонт центральної сільської дороги.

Один із селян, Михайло Захаров із Волиці Другої, розповідає Суспільному: дорога, яку вони підсипали, зв’язує села з центральною садибою в Заслучному, нею їздять шкільний і рейсовий автобуси, але якість її покриття вкрай жахлива, пише Суспільне.

«Засипали ями щебенем. Його попросили в орендарів місцевих сільгоспугідь, то вони привезли нам три машини. А ми вже тоді своєю технікою. Своїми силами підсипали ці ями. Нас трьох тут працювало», - каже Михайло Захаров.

Чоловік пояснює, чому взявся за ремонт дороги: «Бо її тут немає від слова взагалі, а по вулицях - то це просто жах, що робиться. Але хтось же ж має хоч підсипати, раз влада про нас забула».

Олександр Процюк, житель Малої Клітної, говорить: щодня вимушений їздити цією дорогою. Додає: за місяць чотири рази ремонтував свою автівку, яка не з дешевих.

«Тут до Красилова 30 км проїхати, а я їду понад годину, майже півтори. Із 30 км - 20 км просто нема дороги», - каже чоловік.

Його дружина Тетяна теж скаржиться: більше години їде до них у село невікладна медична допомога.

«По такій дорозі «швидка» поки заїде, то вже не думаю, що вона комусь буде потрібна. Годину сюди, годину – назад...», - говорить жителька села Мала Клітна.

Не головні в селі вулиці – суцільне багно кажуть Олександр і Тетяна Процюки. Розповідають: до минулорічного локдауну працювали в Сполучених Штатах.

«Своїм американським колегам вислали фотографії доріг в Малій Клітній. Вони не вірять, що люди так ще можуть жити. Там в селах дороги такі, що в нас таких немає навіть в обласному центрі», - каже Тетяна.

Олександр Процюк додає: проїхав там робочою машиною 6 тисяч кілометрів, жодної ямки на дорозі не було.

Михайло Захаров каже: робити ямковий ремонт центральної вулиці вирішили самі після звернення в селищну раду.

«Ми не письмово зверталися, просто запитали. Я поїхав в сільську раду, запитав там, чи будуть ремонтувати дорогу, мені сказали, що в планах цього не має», - каже чоловік.

Сільський голова Заслучненської територіальної громади Анатолій Розумний пояснює: з приводу ремонту центральних автошляхів громади зверталися в службу місцевих автодоріг.

«Там в нас таких є 62,5 км в усіх населених пунктах громади. Безпосередньо в селах 25,5 км. Ми направили клопотання в ДП «Хмельницька обласна служба місцевих автодоріг». Нам там відповіли: при розподілі державних ресурсів на поточний рік нам інформацію дадуть, чи попадають під цю програму наші населені пункти, чи не попадають. Ми з свого боку на поточний ремонт передбачили 100 тисяч на грейдерування. Можливості зробити щось більше ми з нашим бюджетом не маємо», - каже Анатолій Розумний.

Звернень щодо ремонту доріг від Заслучненської тергромади не було, кажуть в обласній службі місцевих автодоріг.

«Дороги місцевого значення всі знаходяться в плачевному стані. Сьогодні наш представник виїхав подивитися, де саме проводилися роботи на цій дорозі і які. Наразі формуються переліки доріг, які ми будемо ремонтувати. Але першочергово - до соціально важливих об’єктів: школи, дитячі садки, амбулаторії, де проходять автобусні маршрути», - розповідає заступниця начальника відділу якості контролю з ремонту та експлуатаційного утримання доріг ДП «Хмельницька обласна служба місцевих автодоріг» Ольга Ревюк.

Жителі ж сіл, які заходилися своїми силами підсипати ями на дорозі, запевняють: і далі ремонтуватимуть дорогу, якщо буде щебінь.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: