• Головна
  • Новини
  • На Тернопільщині знайшли поховання культури кулястих амфор - ІІІ тисячоліття до нашої ери

14.04.2021, 09:56

На Тернопільщині знайшли поховання культури кулястих амфор - ІІІ тисячоліття до нашої ери

Поховання приблизно ІІІ тисячоліття до нашої ери знайшли поблизу села Білий Потік на Чортківщині (Тернопільська область). Про це розповів археолог Василь Ільчишин.

Про це пише Суспільне.

За його словами, там знайшли останки трьох людей, 11 горщиків, кістяну прикрасу, крем’яні сокири, долото та ножі.

Саркофаг з червоного пісковику знайшов у полі тракторист Олег Когут.

"Приблизно тиждень тому приїхав на поле працювати. Дивлюся – дірка. Повідомив директора. З ним оглянули, побачили, що там щось обкладене плитами, то подзвонили в поліцію", – каже Когут.

Розкопували саркофаг більше трьох годин. На дні знайшли останки трьох людей, горщики та амфори, каже археолог Василь Ільчишин:

"Бачимо тут залишки трьох скелетів. Біля них є кераміка поховальна. Тут є залишки ще одного горщика і якась кістяна прикраса, швидше за все, з ікла кабана".

Директорка обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Марина Ягодинська каже, поховання цієї культури знайшла вперше:

"Чесно кажучи, ми тут чекали знайти зовсім інше поховання, бо недалеко звідси є могильник комарівської культури білопотоцького типу. В даному випадку, коли ми розкопали дно, побачили, що то культура кулястих амфор. Носії цієї культури існували в кінці доби енеоліту. Точно сказати зараз не можемо, бо ще не дослідили. Але поки що вважаємо, що це десь кінець третього тисячоліття до нашої ери".

Коли розкопки завершать – скелети та інші знайдені речі відправлять до Київського інституту археології для досліджень. Після цього їх планують віддати в Чортківський відділ національного заповідника "Замки Тернопілля", розповіла Марина Ягодинська.

Історик Володимир Добрянський розповідає, востаннє такі поховання на Чортківщині знаходили ще в 19 столітті:

"За старим адміністративним поділом на території Чортківського району відомі поховання культури кулястих амфор з села Улашківці та села Великі Чорнокінці, це було в урочищі Глуха Долина. Там були поховання сімейного типу та кераміка, як супроводжуючий матеріал".

Культура кулястих амфор – це археологічна культура, що існувала на території Дніпровського Правобережжя та межиріччі Пруту та Серету в IV—III тисячоліттях до нашої ери. Носії цієї культури були кочівниками, які займалися скотарством, каже Володимир Добрянський.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: