• Головна
  • Новини
  • На Рівненщині створять ще один національний природний парк

17.01.2021, 14:58

На Рівненщині створять ще один національний природний парк

На території Рівненського Полісся створять національний природний парк "Пуща Радзівіла".

Проєкт указу президента щодо створення вже проходить процедуру погодження, — повідомили в пресслужбі Рівненської ОДА. Загальна площа заповідника — близько 24-х тисяч гектарів. Керівниця проєкту створення національного парку розповіла Суспільному деталі.

Заснують національний природний парк "Пуща Радзівіла" на території Сарненського району (раніше – Рокитнівського). Мета створення зонованого нацпарку – збереження та відтворення природоохоронної та історико-культурної території області.

"На сьогодні вилучення земельних ділянок погоджено із землекористувачами, власниками земель, матеріали подані до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Проєкт указу президента щодо створення національного природного парку вже проходить процедуру погодження в Офісі президента", – повідомив перший заступник голови РОДА Сергій Подолін.

Також він уточнив, що завдяки цьому на один відсоток збільшиться і природно-заповідний фонд області. Загальна площа парку – 24 265 гектарів.

"Пуща Радзівіла" стане третім національним парком на Рівненщині. Його створенню передувала поява Дермансько-Острозького та Нобельського національних природних парків.

Керівниця проєкту створення "Пущі Радзівіла", за сумісництвом представниця українського товариства охорони птахів, Ольга Яремченко розповіла Суспільному, що національний парк створюють в рамках природоохоронного проєкту "Полісся – дика природа без кордонів". Його підтримала Європейська програма ландшафтів, що фінансується благодійною британською фундацією "Аркадія – благодійний фонд Лісбет Раузин та Пітера Болдвіна".

Мета цього проєкту – підвищити природний потенціал Полісся, адже, на відміну від інших регіонів, тут збереглися великі площі природних систем, які ще не змінили люди.

"Під впливом глобального потепління і проведеної меліорації відбувається зниження ґрунтових вод, доступи до цих територій зростають і наше завдання – забезпечити їх стале збереження через розширення природо-заповідного фонду, створення природоохоронної мережі у складі смарагдових об’єктів, пралісових ділянок. Один із важливих напрямків – розширення природно-заповідного фонду", – розповіла Ольга Яремченко.

Вона додала, що роботи проводять в Рівненській, Житомирській, Волинській та Київській областях, вздовж кордону з Білоруссю.

Назва національного парку взяла своє коріння від основи парку – понад 12-ти гектарів лісу, які у 1932-му році заповідав князь Радзівіл – тодішній власник цього лісу. Він заповідав ці території, аби зберегти формацію Рододендрону Жовтого, площі якого на Поліссі – найбільші в Європі.

"Унікальність території в тому, що вона розташована в басейні річки Ствига. В її межах – дуже цінні водно-болотні угіддя, озера, ставки, сама річка Ствига і болотна система. Також тут багато представників Червоної книги України", – каже керівниця проєкту.

Вона уточнила, що на території майбутнього парку проживає 230 видів тварин, з яких 119 – безхребетні, а 111 – хребетні. Також тут близько 30-ти видів птахів та тварин, які внесені до Червоної книги. Є журавлі сірі, глухарі, видра річкова, бобер європейський, лелека чорний, дятел зелений, качка-гоголь, тетеруки, дев'ять видів кажанів, рись звичайна.

Через неможливість полювання на цих територіях вони будуть нарощувати чисельність.

"Для бурштинокопачів "працювати" на цих територіях буде проблематично, адже створять колектив і службу охорони. Якщо старателі туди зайдуть, то порушать природоохоронний закон, і це дуже жорстко карається. Також у парку контролюватимуть ситуацію пожеж", – пояснила Ольга Яремченко.

З її слів, для догляду за парком буде сформовано штат співробітників, який складатиметься з адміністративного, наукового, екопросвітницького, господарського відділів, служби охорони тощо. Їх фінансуватиме держава.

Також працівники розроблять спеціальну туристичну програму, яка допоможе економічно розвинутися й місцевим жителям. У туристичній зоні розмістять маршрути, встановлять будиночки для зупинки, паркінги, магазини. Додатково дозволять збирати ягоди та гриби, проте, діятиме абсолютна заборона на полювання.

"У парку зможуть відпочивати люди, незалежно від того, що парк позонують і там буде заборонена для відвідування зона з абсолютною тишею. Ключове завдання парку – збереження природи та співпраця з соціумом, з місцевими громадами, яка повинна бути направлена й на підвищення економічного рівня життя населення. Парк зацікавлений в тому, щоб люди, які живуть поруч, створювали зелені садиби, щоб було де зупинятися туристам, готували та частували людей національною їжею, місцевими смаколиками, і це виграш – парк приваблює туристів, а люди заробляють, на кшталт, як це відбувається у Карпатах", – розповіла жінка.

Вона назвала місця, які рекомендує відвідати у "Пущі Радзівіла" в першу чергу. Це – піщані дюни, річка Ствига з басейном, місцеві озера, урочище Самити з унікальним кришталево-чистим озером, дуб-патріарх віком понад 1300 років та у вісім метрів в обхваті, ботанічна пам'ятка природи - урочище Юзефінська Дача та цвітіння Азалії Понтійської.

Близько 40% території парку будуть вільними для відвідування туристами, ще стільки ж займатиме господарська зона, на якій будуть вести всі господарські роботи, окрім видобування бурштину та будівництва техногенних об’єктів.

Фото - Ольги Яремченко

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: