• Головна
  • Новини
  • На Рівненщині шукатимуть віруси грипу і COVID-19 у стічних водах

18.02.2023, 19:23

На Рівненщині шукатимуть віруси грипу і COVID-19 у стічних водах

На Рівненщині задіють новий метод контролю захворюваності на COVID-19 та грип — епідеміологічний нагляд за стічними водами

Про це повідомляє Рівненська обласна військова адміністрація.

Цьогоріч у п’яти областях України, а саме у Чернігівській, Київській, Житомирській, Рівненській та Вінницькій,  буде впроваджуватися новий метод контролю захворюваності на COVID-19 та грип. Мова йде про епідеміологічний нагляд за стічними водами. Над цим працюють фахівці державних установ – центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

З жовтня минулого року такий нагляд запровадили у Львівській, Чернівецькій, Кіровоградській та Дніпропетровській областях.

"Дослідження показали, що аналізуючи господарсько-побутові стоки, можна виявити віруси ще до того, як вони почнуть масово поширюватись серед людей, і до постановки діагнозів у перших пацієнтів. Адже виділення багатьох патогенів з організму починається за кілька днів до перших проявів хвороби. Оцінюючи вірусне навантаження SARS-CoV-2 чи грипу в стічних водах, можна оцінити реальну картину поширення інфекції в регіоні дослідження, включно з безсимптомними носіями і тими, хто не звернувся до лікаря", – зауважують в ОВА. 

Вперше цей метод протестували, щоб в епідсезоні 2022-2023 року, щоб виявити вірус грипу. І він дозволив спрогнозувати епідемічну ситуацію на грип на два тижні раніше, аніж іншими методами, зреагувати та вжити запобіжні заходи.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: