• Головна
  • Новини
  • На Рівненщині громада перейшла до ПЦУ, а в московському патріархаті протестують

05.04.2023, 13:46

На Рівненщині громада перейшла до ПЦУ, а в московському патріархаті протестують

Громада Параскевської церкви у Новому Корці на Рівненщині перейшла до ПЦУ, натомість представники московського патріархату заявляють про захоплення храму

На сайті Рівненської єпархії УПЦ з'явилася інформація, що прихильники Православної церкви України зрізали замки на Параскевській церкві Нового Корця, а в соціальній мережі свої дії виправдали підробленими документами на храм. Коли віряни УПЦ побачили, що біля церкви щось відбувається та прибігли, аби перешкодити, люди з ПЦУ їх вигнали, заборонили знімати та фотографувати, тому усі фото і відео зроблені на відстані, стверджують у православній церкві, що належала до московського патріархату. 

"Очевидці розповідають, що прихильники ПЦУ розділились на дві групи: чоловік двадцять стояло перед входом на територію церкви, решта чинили безчинство. Чоловік, котрий різав замки болгаркою взагалі для місцевих невідомий, до храму ніколи не ходив. Правохоронці, котрі теж приїхали до церкви, на запитання вірянина УПЦ, чи вони перевірили наявність документів на володіння релігійною спорудою у людей з ПЦУ, відповів: ” Ти чому не у військоматі!” Після того, як старі замки було ліквідовано на дверях храму, прихильники ПЦУ вмонтували свої та зайшли всередину", – йдеться у повідомленні на сайті Рівненської єпархії УПЦ. 

Як зазначається, за словами протоієрея Василя Начева, який є керівником соціального відділу при Рівненській єпархії УПЦ, релігійна громада УПЦ Параскевської парафії Нового Корця має усі необхідні документи на храм, які були виготовлені ще у 1991 році, їх ніхто не скасовував.

У коментарі "Еспресо.Захід" благочинний Корецького району Рівненської єпархії ПЦУ отець Іоан Мациканич повідомив, що релігійна громада Параскевської церкви у Новому Корці перейшла під юрисдикцію Православної церкви України законно. Ще 19 лютого цього року відбулися збори, де взяли участь близько 200 людей, які прийняли рішення про перехід. Відтоді виготовлялися документи, які днями громада отримала. 

"Священник московського патріархату не прийшов на збори, проігнорував. Документи виготовлені декілька днів назад, і вчора активісти прийшли до старости села Новий Корець, запросили представників поліції, настоятеля храму МП, щоби, згідно з рішенням зборів та офіційних документів передати ключі активу ПЦУ. Священник відмовився прийти, благочинний району також. У присутності працівників поліції активісти поміняли серцевину в замку, на даний момент роблять порядок, прибирають в храмі", – розповів отець Іоан Мациканич. 

З його слів, відколи громада ПЦУ виготовляла документи про перехід храму, там продовжували проводити службу представники московського патріархату. Насправді прихожани ПЦУ увійшли у храм без жодної протидії чи сутичок, зазначив отець. Для себе вони змирилися з таким рішенням, але на своїх сайтах як зазвичай подають таку інформацію нібито про захоплення. 

"Сьогодні я як благочинний Корецького округу ПЦУ також був присутній в храмі. Не виявлено деяких церковних речей як-от євхаристійний набір, завдяки якому звершується літургія – чаша і диспус, також церковний антимінс – це такий платок, освячений в їхній церкві московським патріархом, але його не виявлено, вони його забрали. Решта речей залишились на місці, зокрема священичі облачення, різні атрибути церковні. 

Нам повідомили сьогодні, що вони протидіяти нічому зараз не будуть. Є невелика Святоіллінська капличка на території сільського кладовища, в якій ніхто не звершує служби. Тож ті декілька людей зі священником московського патріархату підуть туди звершувати службу", – додав отець Іоан Мациканич. 

Вже 7 квітня, на свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, у Параскевській церкві у Новому Корці відбудеться перша святкова Літургія українською мовою. 

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: