• Головна
  • Новини
  • На Львівщині відкрили літературний туристичний шлях пам'яті Богдана Сольчаника

21.02.2024, 17:54

На Львівщині відкрили літературний туристичний шлях пам'яті Богдана Сольчаника

У Старому Самборі на Львівщині відкрили літературний туристичний шлях "Кухні мого покоління", присвячений пам'яті Героя Небесної Сотні Богдана Сольчаника

Про це повідомляє Львівська ОВА.

Маршрут складається із двох частин: фізично-візуальної, яка доступна на вулицях міста та цифрової, яка представлена у додатку izi.TRAVEL.

Аудіотур пропонує мандрівникам 6 локацій: "Ким був Богдан Сольчаник?", "Богданчикове гніздечко", "Безтурботна юність", "Гойдалка дитинства", "Тихо шепочеш "Кохаю"" та "Життя у пошуках".

"Затятий мандрівник тут лиш присів відпочити, біля могили нескореним борцям, біля приміського лісу Рубань, через який він зовсім скоро вирушить до Лаврівського монастиря через Острогірку, Верх, Кобилу, – так описують фінальну точку маршруту у додатку. – Остання локація – це не кінець, це початок нового шляху до світлого місця прозрінь, яке додає спокою душі  та наснаги до нових звершень".

Довідково

Богдан Сольчаник народився у Старому Самборі. У Львові здобув вищу освіту, а згодом проходив докторську програму у Варшаві, готував до захисту дисертацію "Виборчі практики в малому західноукраїнському місті. 1965–2006 роки". Богдан викладав на кафедрі нової та новітньої історії України Українського католицького університету. Саме громада, її місцева самоорганізація у малих селах і містечках, вважав Сольчаник, має стати рушійною силою для розвитку країни. Відтак, юнак брав активну участь у громадських рухах ще сидячи за шкільною партою. Мабуть, усі друзі солідарні, що у будь-якій незрозумілій ситуації Богдан завжди брав відповідальність на себе.

Восени 2004 року виводив на площі Львова студентів, щоб боротися з "кучмізмом". Але тільки через ненасильницький спротив. Він не знав, що таке насильство. Влітку 2013 року ініціював у Львові акції солідарності з мешканцями Врадіївки, що повстали проти міліцейського свавілля. Це він знову – і востаннє – закликав львівських студентів до мирного протесту, коли стало відомо, що асоціацію з ЄС не підпишуть.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: