• Головна
  • Новини
  • На Львівщині рекомендують маркувати в магазинах продукти, що містять йод

29.09.2022, 09:52

На Львівщині рекомендують маркувати в магазинах продукти, що містять йод

Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України закликає супермаркети та інші магазини позначати йодовмісні продукти спеціальними наліпками. Там нагадують, що Україна – країна з низьким вмістом йоду в ґрунті та воді. Йододефіцит спостерігають у багатьох регіонах і, зокрема, на Львівщині.

Про це повідомляє Суспільне.

За словами керівниці обласного Центру контролю та профілактики хвороб Наталії Іванченко-Тімко, йододефіцит може спричинити захворювання.

"Якщо людина постійно недоотримує кількість йоду з продуктами харчування, виникають різноманітні захворювання. Найчастіше це захворювання щитоподібної залози. Загалом всі люди, недотримуючи йод, в першу чергу страждають на хвороби шлунково-кишкового тракту. А, по-друге, абсолютно доведено, що знижується інтелектуальний потенціал", — каже Наталія Іванченко-Тімко.

До продуктів, що містять йод, належать не лише морепродукти, а й виноград, картопля, яйця та інші.

Натомість будь-які препарати, що містять йод, слід приймати лише після консультації з лікарем.

"Синтетичні препарати йоду повинен призначати лікар. Є таке поняття як профілактична доза. Її призначають вагітним, дітям, підліткам. А є максимально допустима доза йоду, яку призначають людям віком до 40 років у разі, якщо є висока загроза або вже відбулася ядерна аварія. Тому що до 40 років наша щитоподібна залоза працює найбільш активно і має можливість поглинати йод", — додає Наталія Іванченко-Тімко.

На сайті МОЗ є необхідні роз’яснення на випадок надзвичайної ситуації, кому і в яких дозах приймати йодовмісні препарати. У Міністерстві зазначили, що держава вже закупила необхідну кількість калію йодиду.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: