• Головна
  • Новини
  • На Івано-Франківщині зафіксовано випадки отруєння грибами: постраждали підліток та двоє пенсіонерів

23.10.2024, 16:03

На Івано-Франківщині зафіксовано випадки отруєння грибами: постраждали підліток та двоє пенсіонерів

В Івано-Франківській області з початку жовтня 2024 року зареєстровано три випадки отруєння грибами, внаслідок яких постраждали троє осіб, включаючи неповнолітнього.

Інформацію про це підтвердив генеральний директор Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Руслан Савчук.

На сьогодні, 22 жовтня, стало відомо, що у Косівському та Івано-Франківському районах сталося два випадки отруєння. Потерпілі — двоє пенсіонерів віком понад 60 років та 14-річний учень одного з франківських ліцеїв, які самостійно збирали білі мухомори та сироїжки. Після вживання грибів вони відчули симптоми отруєння.

Пенсіонери проходили лікування у Косівській центральній районній лікарні, а підлітка медичну допомогу надали в Івано-Франківській обласній дитячій клінічній лікарні. На даний момент триває епідеміологічне розслідування, щоб з'ясувати обставини отруєння підлітка, оскільки інші члени його родини не постраждали.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року, коли було зафіксовано шість випадків отруєння грибами з дев’ятьма постраждалими, включаючи четверо дітей, цьогорічна статистика є дещо нижчою. Однак, фахівці висловлюють занепокоєння, що навіть досвідчені грибники не завжди можуть правильно ідентифікувати їстівні гриби.

Експерти закликають дотримуватися основних правил безпечного збору та споживання грибів. Вони наголошують на тому, що гриби категорично не рекомендуються для споживання дітям, людям похилого віку та вагітним жінкам.

Основні рекомендації при зборі грибів включають:

  • Збирати тільки добре відомі види грибів, ретельно оглядаючи кожен екземпляр.
  • Уникати збору грибів поблизу автомагістралей, промислових зон та забруднених територій.
  • Не збирати гриби під час посухи.
  • Обробка грибів повинна проводитися в день збору, з обов'язковим тричі відварюванням у підсоленій воді протягом 30 хвилин кожне.

Симптоми отруєння можуть проявитися від півгодини після вживання до кількох діб, тому у разі найменших ознак погіршення самопочуття необхідно негайно звертатися за медичною допомогою.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Михайло Цимбалюк про владику Василя Семенюка

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: