• Головна
  • Новини
  • На ІФА-тестування вчителів перед початком нового навчального року у держави немає коштів - експерт

03.08.2020, 19:31

На ІФА-тестування вчителів перед початком нового навчального року у держави немає коштів - експерт

Окремі міста України ініціювали ІФА-тестування вихователів дитсадочків перед їх відкриттям, а також вчителів — перед початком здачі ЗНО. Його результати дозволили вчасно виявити освітян із підозрою на коронавірус, чим убезпечити дітей від захворювання.

Проте у МОН заявили, що не будуть ініціювати масштабного ІФА-скринінгу освітян перед початком нового навчального року, переклавши відповідальність за здоров'я вчителів та учнів на місцеві органи влади. Як пояснив у коментарі УНН освітній експерт Андрій Черних - все "впирається у відсутність фінансування".

Так, за його словами, ІФА-тестування вчителів було б дуже доречним.

"Щоб ми розуміли і знали імунні відповіді, оскільки вчителі працюють з дітьми, у тісному контакті. Але тут є проблема із фінансуванням. Зараз на всі школи поклали обов'язок забезпечення масок, дезінфікуючими засобами тощо.

На пробне тестування, коли ще планували ці кошти брати з ковід-фонду, сума орієнтовно становила (на забезпечення близько 400 тис. учасників ЗНО) 125 млн.

Це одноразово, просто на проведення ЗНО.

У нас 4 млн 138 тис. учнів, 15 тис. 200 шкіл, відповідно. Де ці кошти брати? Тому питання ІФА-тестування стоїть поруч із забезпеченням дезінфікуючими і масками шкіл, саме через це, я думаю, у МОН і не будуть ініціювати.

Вони скажуть - давайте ресурс, "за що це реалізовувати", - пояснив Черних.

Зауважимо, що перед відновленням роботи дитячих садочків у місті Рівне, вихователів і працівників дошкільних навчальних закладів протестували на COVID-19. Виявили 58 осіб з антитілами IgM, що свідчать про наявність коронавірусу в організмі людини. 

Ще раніше, ІФА-скринінг проходили вчителі у Львові. Йшлося про освітян, що мали брати участь у проведені ЗНО. Тоді тестування допомогло виявити 32 вчителі з антитілами IgM. 

Таким чином, щонайменше у двох містах України, завдяки вчасному проведенню ІФА-тестування, вдалося убезпечити від зараження низку освітян, дітей та їх батьків.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: