• Головна
  • Новини
  • На Грибовицькому полігоні триває технічна рекультивація

27.05.2021, 13:17

На Грибовицькому полігоні триває технічна рекультивація

Технічний етап рекультивації триває на Грибовицькому полігоні ТПВ. Виконує роботи консорціум компаній J/V GOKSIN INSAAT – HAYAT GROUP.

Як повідомив директор ЛКП «Зелене місто» Святослав Євтушенко, технічна рекультивація розпочалася восени торік.

«Всім помітно, що тут було два роки тому і що є зараз. Роботи ведуться, сміттєзвалище змінюється з кожним днем і стає більш схожим на те, як має виглядати вже рекультивований об`єкт», - розповів Святослав Євтушенко.

«На цьому етапі проводиться зміна куполу полігону, відповідно, для цього проводяться екскаваторні роботи, які ми почали від жовтня минулого року. Є переміщення мас, щоб зробити його стійкішим, щоб не було обвалів. Після того, як завершать формування профілю куполу полігону, будемо його укривати різними шарами захисних елементів – це геотекстиль та грунт. Після цього розпочнуть формувати зелені насадження, які будуть на полігоні.

Весь процес має зайняти до середини наступного року, на цьому етапі ми нарощуємо потужності техніки, залучаємо додаткову техніку для пришвидшення робіт у літній період робіт. Це зараз триває технічний процес, а надалі – біологічний етап. Біологічний етап базується на наступних фазах і це буде окреме рішення, як ЛКП «Зелене місто» буде цим кооперувати.

Зараз є підписаний контракт між компаніями щодо рекультивації за першою фазою. Ці компанії мають великий досвід роботи щодо рекультивації полігонів у світі. Тому є бажання продовжити виконувати і другу фазу рекультивації, але про це будемо говорити пізніше. 17 млн 800 тис – це сума нашого контракту. Зараз залучено більше 30 машин – екскаватори, бульдозери, трамбувальна техніка. Персонал – 50 і більше людей. Ми також маємо співпрацю з українськими працівниками, роботи на машинах виконують українські фірми, а всі інженери – представники Туреччини», - розповів інженер-будівельник, представник підрядної організації, керуючий партнер Ахмет Ялчін Язіці.

«За цей час ми можемо спостерігати, як вже змінилося звалище. Наразі ж тривають роботи з перепрофілювання і виположення куполу полігону. Зокрема, облаштовується форма куполу, аби надалі приступити до консервації звалища та дегазації. Крім того, підрядник J/V GOKSIN INSAAT – HAYAT GROUP облаштовує дренажні канали для відведення стічних вод. Також тривають заходи з осушення існуючих озер-відстійників фільтрату. Передбачається, що всі ці заходи мають завершити наступного року», - зазначив Святослав Євтушенко.

А також додав, що рекультивації потребують усі сміттєзвалища, без виключення.

Перш за все, варто зазначити, що на всіх звалищах утворюється полігонний газ, який від 30 до 60% складається із метану - він є одним із шести найнебезпечніших газів, що знищує озоновий шар та викликає парниковий ефект. Більше того, при накопиченні газу можуть виникати локальні займання і пожежі. Це призводить до серйозних викидів діоксинів та фуранів. Тим часом при рекультивації полігонів обов’язково облаштовується система дегазації, яка дає можливість відбирати полігонний газ та унеможливлювати його потрапляння в атмосферу. Також на всіх звалищах утворюється фільтрат, і навіть якщо полігон припиняє приймати відходи на захоронення, а цю речовину не збирають та не очищають, фільтрат продовжує з'являтися ще впродовж 100-200 років, забруднюючи ґрунтові води», - додав посадовець.

Так, на Грибовицькому сміттєзвалищі вже більше трьох років відбирається фільтрат.

«Це відбувається з допомогою озер-відстійників, які облаштовані на полігоні. Звідки фільтрат потрапляє на очищення. Наразі в озерах зібралося більше 177 тис. м3 речовини. Аби фільтрат не розповсюджувався, відбувається його очищення з допомогою двох станцій. Перша працює за технологією академіка В. Рогова, друга - за технологією зворотнього осмосу. Обидві станції за добу очищають близько 500 м3 фільтрату», - підсумував директор ЛКП «Зелене місто».

Нагадаємо, технічний етап рекультивації Грибовицького сміттєзвалища розпочався восени 2020 року. Підрядник “J/V GOKSIN INSAAT – HAYAT GROUP” має виконати роботи, передбачені проектом. Зокрема, облаштувати бічні укоси мас відходів. Це дозволить забезпечити стабільний кут нахилу, який підходить для установки технічного та остаточного шару покриття. Також підрядник має зробити остаточний купол, щоб гарантувати відсутність ставків і фільтрації дощової води. Разом із тим, встановити технічний і остаточний шар покриття на виположених схилах, щоб зменшити проникнення дощової води в масу відходів. Крім того, забезпечити відвід фільтрату в станцію очистки та правильне управління поверхневим стоком зі сміттєзвалища та його ефективне відведення від маси відходів.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: