12.07.2021, 15:56

На Франківщині у групових отруєннях захворіло 25 дітей

Чотири випадки групових спалахів токсикоінфекції зафіксували від початку року на Франківщині. Отруїлися 32 людини.

Про це Суспільному Карпати розповів начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в області Віталій Фіглевський.

Із червня загострилася епідеміологічна ситуація щодо групових і масових спалахів токсикоінфекції. Зокрема, від початку року зареєстровано два випадки харчової токсикоінфекції та два випадки групових осередків інфекційного захворювання. Три випадки пов’язані із закладами перебування і харчування, а один трапився у побуті. У них постраждало 32 людини, з яких — 25 дітей", — каже Фіглевський.

З його слів, для усіх цих закладів характерним було недотримання санітарних норм і вимог. Зокрема, у них виявляли сальмонелу та бактерії групи кишкової палички.

Не нехтуйте правилами безпеки

Віталій Фіглевський розповідає, що випадки отруєнь трапляються через нехтування правилами безпеки — не досліджують воду, не проводять санітарно-гігієнічні протиепідемічні заходи, навіть економлять на питній воді. На частині харчів часто відсутні супровідні документи, тобто використовуються продукти невідомого походження. Все це, зважаючи на спеку, призводить до спалахів харчової токсикоінфекції.

"Щодо факту отруєнь здебільшого його провокують протерміновані та недоброякісні продукти. До таких закладів виносяться приписи. Їх на 10 днів закривають на дезінфекцію, притягають до відповідальності як за санітарним законодавством, так і можливі порушення кримінальних справ, — каже Віталій Фіглевський. — Є такі заклади, які неодноразово порушують санітарні норми, і де неодноразово трапляються спалахи харчових інфекцій. Зокрема, готельно-відпочинковий заклад "Діброва", де нещодавно отруїлися 11 дітей на випускному вечорі. У 2016 році у цьому закладі вже був спалах інфекції".

Такі заклади переходять у вищу категорію ризику. Там значно частіше проводять перевірки щодо безпечності харчів.

Як обрати безпечний заклад для відпочинку

За словами держслужбовця, до вибору безпечного закладу для відпочинку потрібно підійти ретельно. Насамперед варто поцікавитися формою господарювання. Якщо йдеться про заклад для відпочинку і оздоровлення для дітей, краще обирати ті, які перебувають під повним державним контролем. Дані про них є у реєстрі Міністерства соцполітики і на сайті Держпродспоживслужби. В таких закладах проводять ретельні перевірки, тож відпочинок дітей у них буде безпечним. В Івано-Франківській області зареєстровано 18 таких закладів відпочинку та оздоровлення дітей.

"У той же час у гірських районах є низка закладів різних форм власності, а також приватні особи здають котеджі та кімнати для відпочинку, які працюють як туристичні заклади і не підлягають такому ретельному контролю. Саме у таких закладах і стаються епідеміологічні ускладнення. Особливо, якщо заклад не має права надавати послуги із харчування, — розповідає Віталій Фіглевський.

Тож, обираючи відпочинковий комплекс, потрібно поцікавитися, чи зареєстрований він як суб’єкт господарювання, чи має право надавати послуги з розміщення та харчування. Окрім цього, заклад повинен мати акт щодо готовності його до відпочинку для дорослих від Держпродспоживслужби. Під час видачі такого акта повністю перевіряють умови перебування, харчування, водопостачання і водовідведення об’єкта. Якщо заклад має такий акт, то на 95 % може вважатися безпечним. Якщо заклад надає послуги харчування, він повинен бути зареєстрованим у реєстрі операторів ринку Держпродспоживслужби. Окрім того, потрібно з’ясувати, чи весь персонал пройшов медичний огляд. Якщо ж обрати для відпочинку заклад, який незареєстрований як суб’єкт господарювання, то у випадку захворювання чи отруєння, жодних претензій до нього пред’явити буде неможливо.

Інспектори управління Держпродспоживслуби в області перевіряють заклади, які приймають на відпочинок туристів, у тому числі — організовані групи дітей. Наразі виявлено 92 такі заклади, серед яких 8 приймають дітей. У подальшому плануються перевірки щодо законності перебування та оздоровлення організованих груп дітей у цих відпочинкових комплексах.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: