• Головна
  • Новини
  • НБУ підтримав ініціативу щодо запровадження 100% гарантії держави на депозити населення

18.03.2022, 13:45

НБУ підтримав ініціативу щодо запровадження 100% гарантії держави на депозити населення

Національний банк та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб підтримують ініціативу Президента України щодо запровадження 100% гарантії держави на депозити населення

Про це повідомили в НБУ.

Зокрема, у повідомленні сказано: "Сьогодні, під час війни, держава робить усе можливе, щоб зберегти фінансову стабільність України. Ми вперше проходимо випробування такого масштабу. Зараз спільним завданням Національного банку, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та банківської спільноти є збереження стабільності та ефективної роботи банківської системи України.

100% гарантія за депозитами фізичних осіб  дасть упевненість українцям у збереженні їх заощаджень, адже держава гарантує кожному громадянину повернення його коштів у повному обсязі.

Важливо розуміти, що запровадження 100% гарантії на банківські вклади не означає, що виникне потреба в компенсації з боку держави вкладів усіх банків. До початку війни банківська система мала значний запас фінансової міцності, демонструвала солідні показники прибутковості, капіталізації та ліквідності. Банківська система за підтримки держави спроможна протистояти поточним викликам. Запровадження 100% гарантії на банківські вклади – це додатковий механізм підтримання банків.

«Національний банк підтримує ініціативу Президента щодо запровадження 100% гарантії держави на банківські вклади населення. Додаткова підтримка вкладників з боку держави під час воєнного стану є необхідним важливим кроком  для впевненості українців у збереженні їхніх заощаджень у повному обсязі. А впевненість вкладників своєю чергою сприятиме підтримці ліквідності банків. Водночас ми маємо всі підстави очікувати, що банківській системі вистачить запасу міцності для протистояння потужним викликам сьогодення», – наголосив Голова НБУ Кирило Шевченко.

«Запровадження 100% покриття вкладів гарантіями, так звана «бланкова гарантія», це – світова практика. До прикладу, цей крок був застосований під час глобальної кредитної кризи 2008 року в Ірландії, Данії, Ісландії та Німеччині, коли протягом кризового періоду (у деяких країнах – до 24 місяців) держава гарантувала повернення 100% суми депозитів фізосіб. Таку можливість, зокрема, передбачено Ключовими принципами Міжнародної Асоціації Страхування Депозитів (МАСД), що затверджені Базельським комітетом з банківського нагляду. Перше і основне, що дасть запровадження 100% гарантій за вкладами – це впевненість українців у збереженні їхніх заощаджень, а отже дасть змогу запобігти дестабілізації на банківському ринку», – зазначила Світлана Рекрут, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Довідка.

Станом на 1 лютого 2022 року загальна сума вкладів фізичних осіб (зокрема і фізичних осіб-підприємців) у банках-учасниках Фонду гарантування вкладів склала 658,3 млрд грн.

Додамо, що учора, 17 березня, Президент Володимир Зеленський виступив з ініціативою щодо запровадження 100% гарантії держави на депозити населення.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: