06.05.2019, 18:34

НБУ назвав ризики фінансової стабільності України

Рішення судів щодо націоналізації ПриватБанку можуть мати негативні наслідки для України, кажуть в НБУ.

Судові рішення щодо націоналізації ПриватБанку і тиск на Національний банк є головними загрозами фінансової стабільності України. Про це йдеться в заяві Комітету з монетарної політики НБУ, передає Кореспондент.

Зазначається, що недавні судові рішення стосовно ПриватБанку можуть дискредитувати заходи щодо забезпечення стабільності, прозорості та ефективності банківської системи, створюють загрози фінансової стабільності в цілому.

"Крім того, в умовах політичної невизначеності актуальним залишається також ризик для збереження незалежності Національного банку, яка є фундаментом для посилення довіри бізнесу і населення до рішень з монетарної політики і банківського нагляду", - йдеться в заяві.

У НБУ вважають, що зазначені ризики в разі їхньої реалізації можуть мати масштабні наслідки, оскільки загрожують припиненням підтримки з боку міжнародних партнерів й ускладненням доступу до фінансових ресурсів на тлі пікових виплат за держборгом.

Водночас більшість членів комітету (8 осіб) зазначили, що реалізація таких ризиків є форс-мажором і не входить в базовий макроекономічний сценарій, який передбачає поступове пом'якшення монетарної політики.

"Однак у разі збільшення ймовірності їхньої реалізації Національний банк повинен буде відповідно реагувати, в тому числі монетарними інструментами", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, буквально за тиждень суди прийняли три рішення щодо ПриватБанку на користь бізнесмена Ігоря Коломойського. У тому числі про незаконність націоналізації.

Крім того, 19 квітня він подав п'ять нових позовів до Господарського суду Києва до Національного банку і ПриватБанку.

Фото -НБУ

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: